Ministers willen dat Blair vertrekdatum opgeeft

Ma 1 Mei 2006 10:28 | Frank | 3018 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
LONDEN - De Britse premier Blair moet op korte termijn aangeven wanneer hij opstapt en de macht overdraagt aan minister van Financiën Brown. Die eis is volgens de Britse krant The Guardian gesteld door een deel van de ministerraad in Londen. De ministers - de krant meldt niet om wie het gaat - denkt dat de huidige crisis alleen opgelost wordt als de kiezers te horen krijgen dat de premier zal opstappen.

De Labour-regering van Blair, sinds 1997 aan de macht, is zwaar politiek weer door een serie schandalen, uitgerekend kort voor de gemeenteraadsverkiezingen donderdag. De meeste aandacht gaat uit naar een buitenechtelijke relatie van vice-premier Prescott en een politieke miskleun van de minister van Binnenlandse Zaken, Clarke.

Clarke moest kortgeleden toegeven dat meer dan duizend buitenlandse gedetineerden tegen de regels in niet zijn uitgezet na afloop van hun celstraf. Bovendien bleek dat een deel van de groep daarop misdrijven heeft gepleegd in Groot-Brittannië. The Times meldt in de maandageditie tot overmaat van ramp voor Clarke dat hij al drie weken wist van de blunder voordat hij premier Blair daarover informeerde.

Verscheidene Britse ochtendkranten berichten dat Blair mogelijk na de verkiezingen koppen laat rollen. De verwachting is dat de lokale stembusgang een fors verlies voor Labour zal opleveren.

De Britse eerste minister is aan zijn laatste termijn bezig. Het geldt als zeker dat Brown de minister-president zal opvolgen voor het einde van de ambtstermijm in 2010. Blair heeft tot dusver niet gezegd wanneer het roer zal overdragen.
Bron: Telegraaf