Afrikanen willen geen democratie-preek van de EU

zaterdag 18 november 2006 11:59 | Frank | 3012 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Afrikaanse leiders hebben vrijdag de Europese Unie meegedeeld dat ze niet gediend zijn van een preek over de noodzaak van democratische hervormingen. Een toekomstig partnerschap moet zijn gebaseerd op gelijkheid, zeiden ze. Ze hebben er genoeg van dat ontwikkelingshulp is gekoppeld aan allerlei voorwaarden, zoals de bestrijding van corruptie en mensenrechtenschendingen.

Uganda's president Yoweri Museveni zei op een ontwikkelingsconferentie in Brussel dat bijna vijftig jaar van postkoloniaal ontwikkelingsbeleid alleen maar tot meer ellende heeft geleid. Eurocommissaris voor ontwikkelingshulp Louis Michel, de gastheer van de conferentie, erkende dat de EU de afgelopen decennia er niet in is geslaagd om de armoede in Afrika aan te pakken. ,,Ons ontwikkelingsbeleid is tot nu toe paternalistisch en neokoloniaal geweest. We hebben ons gedragen als schoolmeesters."

Lees verder in trouw

Bron: Trouw
Externe link: http://www.trouw.nl

 Quote

‚??Naturally the common people don't want war; neither in Russia, nor in England, nor in America, nor in Germany. That is understood. But after all, it is the leaders of the country who determine policy, and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is to tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for‚?Ě
Hermann Goering. Hitler's Reich-Marshall at the Nuremburg Trails after WWII