Afrikanen willen geen democratie-preek van de EU

zaterdag 18 november 2006 11:59 | Frank | 2916 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Afrikaanse leiders hebben vrijdag de Europese Unie meegedeeld dat ze niet gediend zijn van een preek over de noodzaak van democratische hervormingen. Een toekomstig partnerschap moet zijn gebaseerd op gelijkheid, zeiden ze. Ze hebben er genoeg van dat ontwikkelingshulp is gekoppeld aan allerlei voorwaarden, zoals de bestrijding van corruptie en mensenrechtenschendingen.

Uganda's president Yoweri Museveni zei op een ontwikkelingsconferentie in Brussel dat bijna vijftig jaar van postkoloniaal ontwikkelingsbeleid alleen maar tot meer ellende heeft geleid. Eurocommissaris voor ontwikkelingshulp Louis Michel, de gastheer van de conferentie, erkende dat de EU de afgelopen decennia er niet in is geslaagd om de armoede in Afrika aan te pakken. ,,Ons ontwikkelingsbeleid is tot nu toe paternalistisch en neokoloniaal geweest. We hebben ons gedragen als schoolmeesters."

Lees verder in trouw

Bron: Trouw
Externe link: http://www.trouw.nl

 Quote

Now he has departed from this strange world a little ahead of me. That means nothing. People like us, who believe in physics, know that the distinction between past, present, and future is only a stubbornly persistent illusion
Albert Einstein