Rechter Saddam-proces vervangen

maandag 16 januari 2006 23:28 | Frank | 3019 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
BAGDAD - De Iraakse rechtbank die de ex-dictator Saddam Hussein vervolgt, heeft een vervanger benoemd voor de voorzittend rechter. Rizgar Amin zal bij de volgende zitting op 24 januari niet aanwezig zijn.


Hij wordt vervangen door de huidige plaatsvervangend voorzitter, Sayeed Al Hamashi, deelde de hoofdaanklager mee. Volgens hem moet de Iraakse regering nog een definitief besluit nemen of zij de ontslagaanvraag van Amin accepteert.

De bekendmaking volgt op mediaberichten dat de 48-jarige rechter ermee wil stoppen, hoewel hij daarover niet zelf met een verklaring kwam. Amin had wel al geklaagd dat de regering en politieke leiders hem onder druk zetten. De etnische Koerd zou onder meer ontstemd zijn over sjiitische topfiguren die hem bekritiseren omdat hij te lankmoedig tegenover de soennitische Hussein zou zijn.

Amin zou Saddam te lang aan het woord laten en toestaan dat die de Amerikanen van mishandeling beschuldigt. Amin verdedigde zich door te zeggen dat zijn handelwijze in het belang is van een eerlijk proces.
Bron: Telegraaf