Reizigersorganisaties: stop met ov-chipkaart!

Ma 22 September 2008 18:25 | Frank | 4979 keer bekeken | 0 reacties | 2 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Reizigersorganisaties: stop met ov-chipkaart

Belangenorganisaties: 'Verder praten is zinloos.'

De Consumentenbond, Rover, ANWB, LSVb en de CG-raad hebben het vertrouwen in de ov-chipkaart verloren. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) moet de invoering van de kaart opschorten, zo laten de consumentenorganisaties maandag weten.
De belangengroepen trekken zich per direct terug uit het overleg rond de ov-chipkaart. Er is geen vertrouwen meer dat de nadelen van het elektronische vervoersbewijs nog zullen worden omgezet in voordelen. Hierdoor is 'verder praten zinloos', aldus de Consumentenbond.
Na vier jaar overleg zijn de consumentenorganisaties tot de conclusie gekomen dat de knelpunten rond de ov-chipkaart nog steeds niet zijn opgelost.

Goede afloop

Het gaat dan om de prijs van de kaart, de privacy en praktische problemen rond het overstappen. "De voortdurende stroom van nieuwe problemen en het niet oplossen van eerdere problemen hebben ervoor gezorgd dat de consumentenvertegenwoordigers de hoop op een goede afloop hebben verloren."

Ook zijn er geen garanties dat het papieren kaartje kan blijven bestaan naast de ov-chipkaart. Pas als die er zijn, willen de partijen het overleg heropenen. De organisaties houden de bewindsvrouw aan een uitspraak van de vorige minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) uit 2005, die zei dat draagvlak onder de reizigers voor de invoering van de ov-chipkaart onontbeerlijk is.

Gekraakt

Huizinga wilde de ov-chipkaart aanvankelijk op 1 januari 2009 invoeren. Problemen rond de beveiliging -de kaart werd meerdere malen gekraakt- leidden ertoe dat de bewindsvrouw nu gaat voor een geleidelijke invoering van de kaart medio volgend jaar, waarbij de grote steden en de Nederlandse Spoorwegen het voortouw nemen.

RTL-nieuws: OV Chipkaart gekraakt:

Bron: DAG