Aarde in 400 jaar niet zo warm geweest

Do 22 Juni 2006 21:33 | Frank | 2533 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
De aarde is de afgelopen vierhonderd jaar - en mogelijk in de laatste paar millennia - niet zo warm geweest. Dat stelt de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen na bestudering van verschillende wetenschappelijke onderzoeken in een rapport dat zij donderdag in het Congres heeft gepresenteerd.

Volgens een panel van klimaatdeskundigen heeft de aarde 'koorts' en zijn menselijke activiteiten de oorzaak van een groot deel van de recente opwarming. De gemiddelde temperatuur is op het noordelijk halfrond in de 20ste eeuw met 0,6 graad Celsius gestegen, aldus het rapport.

De voorzitter van de wetenschapscommissie van het Huis van Afgevaardigden, Sherwood Boehlert, had in november om het rapport gevraagd om ontkenners van het gevaar van de opwarming van de aarde de wind uit de zeilen te halen. De regering van president George Bush houdt vol dat de dreiging niet ernstig genoeg is om nieuwe milieumaatregelen te rechtvaardigen, die volgens haar zo'n vijf miljoen Amerikanen hun baan zouden kosten.

De wetenschappers van de Academie scharen zich achter de bevindingen van klimaatdeskundigen Michael Mann, Raymond Bradley en Malcolm Hughes, die op basis van eind jaren '90 uitgevoerd onderzoek concludeerden dat het op het noordelijk halfrond in tweeduizend jaar niet zo warm is geweest. De curve van de temperatuurstijging vergeleken zij met een hockeystick: een lange periode van stabiliteit (de steel) gevolgd door een plotselinge stijging (het blad) Volgens de wetenschappers van de Academie kloppen die uitkomsten 'waarschijnlijk' en worden ze ondersteund door recenter onderzoek.
Bron: Nieuws.nl / NOVUM