Mediawaakhond waarschuwt voor Waalse tv-censuur

vrijdag 12 januari 2007 20:13 | Frank | 3227 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De in Oostenrijk gevestigde mediawaakhond International Press Institute (IPI) heeft vrijdag geprotesteerd tegen geplande maatregelen van de Waalse overheid. Die maatregelen dienen ertoe situaties zoals het nepnieuwsbericht waarmee RTBF vorige maand de reguliere programmering onderbrak, in de toekomst te voorkomen. Volgens het IPI geven de maatregelen de overheid te veel invloed op inhoudelijke beslissingen van de publieke omroep.


Desbetreffende nieuws bericht.

Het nieuwsbericht meldde dat Vlaanderen de onafhankelijkheid had verklaard en het koninklijk paar de benen had genomen. Pas na een half uur verscheen de tekst in beeld dat het om een fictief bericht ging.

Het IPI meldde dat er in Wallonië een motie is aangenomen die maatregelen voorstelt om meer transparantie in de werkzaamheden van tv-journalisten te krijgen, vooral waar het gaat om een fictieve programmainhoud of programma's die misleiding van het publiek als doel hebben.

Het staatsorgaan dat de publieke omroep overziet, het Conseil Superieur de l'Audiovisuel (CSA), zou belast zijn met het opstellen van deze maatregelen. Tevens zou de motie een commissie in het leven willen roepen, die journalisten opleidt en hun werkzaamheden in de gaten houdt. Dit schiet het IPI in het verkeerde keelgat, omdat de motie volgens hen inhoudt dat media blootgesteld worden aan 'politieke druk en mogelijke censuur'.

Stel je eens voor zeg, dat u gaat denken dat alles op het journaal eigenlijk precies zo werkt als in deze reportage. Het is dan moeilijk om nog 'echt' nieuws te maken.

Bron: Trouw / youtube
Externe link: http://www.yayabla.nl

 Quote

Self-containment comes when one recognizes that the direction of personal energies, wethever pphysical, emotional, mental(ideas, beliefs, labels, interpretations)consicious or sub-concious is an atteneble level of personal mastery and exist as an implied responsibility that becomes with the gift of Free Will Choice .The more responsibel you become the greater freedom and personal empowerment you will know.
Amentiproject