Zoevend op waterstof over Duitse autobaan

Zo 4 December 2005 14:36 | Frank | 3024 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BERLIJN - Het Duitse technologieconcern Linde (onder meer industriлle gassen) wil dat in Duitsland een "waterstofautobaan" van 1800 kilometer lengte wordt gerealiseerd. In de praktijk komt dat erop neer dat op de autobanen tussen Berlijn, Leipzig, Mьnchen, Stuttgart en Keulen om de 50 kilometer tankstations worden uitgerust met waterstofpompen.

Volgens Linde zou dat Duitsland tot het grootste proefgebied ter wereld maken voor het rijden op het milieuvriendelijke waterstof, de brandstof van de toekomst als de olie in de grond op is. Linde schat de totale investeringen op niet meer dan Ђ30 miljoen zodat voor het eerst het grootschalig rijden op waterstof in de alledaagse praktijk kan worden getest. Bij 35 tankstations moeten additionele pompen worden gebouwd en containers voor het opslaan van het ijskoude vloeibare en later gasvormige waterstof, zo liet het bedrijf tijdens een persconferentie in Berlijn weten op het symposium 'de Internationale Dag van de Waterstof' in Berlijn.Van de vernieuwde BMW 7 Serie komt volgend jaar een uitvoering met waterstofmotor.

In de Duitse hoofdstad loopt nu al een experiment waaraan enkele tientallen automobilisten en stadsvervoerbussen meedoen, maar in heel Berlijn is maar 1 station van Aral waar waterstof kan worden getankt, een procede dat lijkt op het tanken van lpg. Waterstof vormt een explosief mengsel wanneer het in contact komt met zuurstof uit de lucht en de vrijkomende energie is voldoende om een automotor aan te drijven op dezelfde manier als benzine en diesel dat doen. Met name BMW is al ver met proefauto's die op waterstof rijden, in heel Duitsland zijn er nu al 500 van dergelijke auto's. Op basis van de vernieuwde 7 Serie lanceert BMW volgend jaar een uitvoering met waterstofmotor. De fabrikant wil de versie in eerste instantie alleen in de omgeving van Munchen inzetten. De auto is niet bedoeld voor de verkoop. Volgens Linde-bestuursvoorzitter Wolfgang Reitzle betekent de ontwikkeling van de waterstofauto een nieuwe kans voor Duitsland om technologisch weer voorop te lopen.
Bron: Telegraaf