China stelt opwaardering munt nog even uit.

Ma 24 April 2006 16:20 | Frank | 3300 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Het bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan de VS heeft niet de doorbraak opgeleverd waarop de Amerikanen hoopten. Ondanks beleefdheden over en weer houdt China vast aan zijn huidige wisselkoersbeleid.

De opwaardering van de Chinese munteenheid laat met andere woorden nog op zich wachten. Dit tot ongenoegen van de VS. De vraag is hoe lang de Chinezen dit nog kunnen volhouden. Hoogtepunt van het bezoek aan de VS vormde de ontvangst van Hu op het Witte Huis, waar hij donderdag de lunch gebruikte met president Bush.

De ontmoeting duurde echter niet langer dan een uur en meer dan een vage toezegging dat China verder toewerkt naar flexibeler wisselkoersbeleid zat er niet in. Hu gaf verder te kennen dat er voor het Amerikaanse bedrijfsleven volop kansen zijn, ook in nog minder ontwikkelde regio’s waar nog steeds sprake is van grote armoede.

Probleem
De handel tussen de VS en China tiert welig, maar daar zit ook tegelijk het probleem. China houdt vooralsnog vast aan een munt die veel te laag wordt gewaardeerd. Het voordeel daarvan is dat het land, zeker met zijn lage lonen, zijn producten goedkoop kan exporteren. Het gevolg is echter ook dat er te weinig wordt ingevoerd, en daarvan zijn westerse bedrijven de dupe, roepen de VS. De VS houden China dan ook verantwoordelijk voor het verlies van honderdduizenden arbeidsplaatsen. Vorig jaar liep het handelsoverschot van China met de VS op tot ruim 200 miljard dollar.

Economisch vaart China wel met zijn goedkope munt. Het land zette in het eerste kwartaal een groei neer van liefst 10,2 procent. Met zulke groeicijfers kun je als land wel wat afkoeling gebruiken. Een opwaardering van de Chinese munt, de yuan, lijkt daarvoor een prima middel. De export zal dan wat terugvallen, waardoor de handel met het buitenland meer in evenwicht komt. Bovendien wordt olie die wordt ingevoerd en in dollars wordt betaald goedkoper. Los daarvan lijkt het onafwendbaar dat China een pas op de plaats maakt, want het land kan de groei zelf soms nauwelijks bijhouden. Nu al is er op diverse plaatsen sprake van stroomuitval en verkeersinfarcten, om van de effecten op het milieu nog maar te zwijgen.

Bezetene
"China groeit als een bezetene", zegt analist Leon Cornelissen van onderzoeksbureau Iris (Rabobank/Robeco). "In dit tempo is de kans groot dat men hogere lonen gaat eisen en dat de inflatie daardoor wordt aangewakkerd. Daardoor kan de groei afzwakken, waardoor de interesse van het buitenland in China afneemt. Dat kun je voorkomen door je munt op te waarderen", aldus Cornelissen. Deskundigen menen dat een opwaardering met 40 procent op zijn plaats is, iets wat in theorie binnen een half jaar zijn beslag zou kunnen krijgen. China laat nu een beperkte fluctuatie toe van 0,3 procent per dag, maar in de praktijk wordt dat percentage niet gehaald en de afgelopen dagen was juist sprake van een daling.

Door op zeg maar 15 procent te gaan zitten, kunnen de Chinezen de VS in een klap tevredenstellen. Daags voor het bezoek van Hu aan de VS schermden twee Amerikaanse senatoren nog met handelssancties, maar die zijn voorlopig van de baan. De kans bestaat echter wel dat die er alsnog komen, zeker met verkiezingen voor het Congres in het vooruitzicht. President Bush hield zich donderdag in. Volgens Cornelissen is de kans echter groot dat VS China later dit jaar gaan aanpakken, tenzij China alsnog met een opwaardering van een betekenisvolle omvang voor de dag komt. "Het mes is van tafel, maar het ligt nog wel in een la."

Bron: Telegraaf