Amerikanen kiezen nieuw Congres

Di 7 November 2006 10:42 | Frank | 3399 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON (ANP) - Kiesgerechtigden in alle vijftig Amerikaanse staten mogen dinsdag hun voorkeur kenbaar maken bij de zogenoemde 'midterm verkiezingen'. Op het spel staan onder meer alle zetels in het Huis van Afgevaardigden en 33 van de in totaal honderd zetels van de Senaat.

De Democraten heroveren vrijwel zeker de meerderheid in het 435 leden tellende Huis van Afgevaardigden. De partij moet daarvoor vijftien zetels afsnoepen van de Republikeinen. In de Senaat wordt het een stuk spannender. Daar moeten de Democraten zes zetels winnen om een meerderheid van 51 zetels te halen.

Naast de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in Washington DC moet er in 36 staten uitgemaakt worden wie gouverneur wordt of blijft. Ook moeten er duizenden afgevaardigden en senatoren voor de deelstaatcongressen worden gekozen. Tegelijkertijd moeten er op gemeentelijk niveau ook nog eens tal van politieke ambten vergeven worden.

Bron: Trouw

Reacties

    Californië stemt ook over extra olie belasting

    Di 7 November 2006 10:44 | Frank |

    LOS ANGELES/SACRAMENTO - In de Amerikaanse staat Californië moeten de kiezers dinsdag behalve de afgevaardigden voor verschillende bestuurslichamen ook over een specifieke belastingmaatregel stemmen. Op initiatief van burgers die stellen de opwarming van de aarde te willen tegengaan, stemt de staat over een belasting op olieproductie.

    Die moet in tien jaar tijd vier miljard dollar opbrengen voor de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Het verbruik van olie in Californië moet in diezelfde periode met een kwart afnemen.


    Hoe fraudegevoelig zijn de verkiezingen?

    Di 7 November 2006 12:49 | Truthseeker |

    Komt er een einde aan de alleenheerschappij van de Republikeinse partij? Enkele vragen over de Amerikaanse Congresverkiezingen.


    Wat staat op het spel?

    Politiek gesproken gaat het om de vraag of een einde komt aan de alleenheerschappij van de Republikeinse partij. In de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, de wetgevende tak van het Amerikaanse staatsbestel, domineren de Republikeinen al twaalf jaar.

    Elke twee jaar zijn er verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, 435 zetels. De vijftig staten van de VS zijn vertegenwoordigd naar rato van hun inwonertal.

    Daarnaast wordt elke twee jaar gestemd voor een derde van de honderd leden tellende Senaat. Elke staat, groot of klein, is in de Senaat vertegenwoordigd met twee zetels. In 35 staten zijn er gouverneursverkiezingen.

    Hoe werkt het kiesstelsel?

    Veel zetels zijn ‘veilig’, zoals dat heet. Bedoeld wordt dat het Congreslid dat zich herkiesbaar stelt, moeilijk van de troon is te stoten. In een aantal gevallen is van een verkiezingsrace zelfs geen sprake bij gebrek aan tegenkandidaten.

    Het is in veel gevallen het gevolg van de fijnmazige wijze waarop in de VS kiesdistricten worden ingedeeld. Het is een politiek proces dat gerrymandering wordt genoemd: de regerende macht in een staat trekt de lijnen van de districten zodanig dat tevoren eigenlijk wel vaststaat wie de winnaar is.

    Hoe gaat het stemmen in zijn werk?

    Het is een ingewikkeld proces. Dat is een van de redenen waarom gemiddeld maar 40 procent van het electoraat opkomt. Je moet als kiezer je laten registreren. Stemprocedures verschillen van staat tot staat. Als kiezer word je verondersteld een groot aantal stemmen uit te brengen, voor de senator, maar ook voor de nieuwe sheriff. Ook zijn op veel plaatsen referenda verbonden aan de verkiezingen.

    Hoe fraudegevoelig is het stelsel?

    Het gebrek aan uniformiteit in de stemprocedure bevordert fraude. Ook is dikwijls sprake van intimidatie van kiezers. Bekend is het verhaal dat in armere wijken kiezers wegblijven, omdat ze in de rij voor het stemlokaal opgepakt zouden worden voor vergrijpen.


    Bron: https://www.volkskrant.nl/buitenland/article366795.ece/Hoe_fraudegevoelig_zijn_de_verkiezingen" target="_blank">Volkskrant


    ------------------------------------


    Bush wil tegenstanders nog één keer verrassen

    7 NOVEMBER 2006 - President George W. Bush heeft het de hele campagne volgehouden: de Republikeinen houden de meerderheid in het Congres. Uit de laatste peilingen voor de verkiezingen van vandaag blijkt die mogelijkheid minder onrealistisch dan gedacht.
    WASHINGTON - Lange tijd leek alles in de verkiezingsstrijd in het voordeel te werken van de Democraten: de ongeliefde president, de bloedige oorlog in Irak, de corruptie- en seksschandalen in Washington.

    De partij van Bush stond in de peilingen op ruime achterstand: vijftig procent van de Amerikanen zou op de Democraten stemmen, slechts 39 procent voor de Republikeinen. ‘De Democraten moeten een ander beroep kiezen als ze deze verkiezingen verliezen,’ oordeelde een politiek analist.

    Nu het uur U nadert, neemt de spanning toe. In een aantal staten zijn de kansen gekeerd. In Tennessee is de zwarte kandidaat Harold Ford Jr. op achterstand gezet door zijn Republikeinse tegenstander. In Montana is de zittende Republikeinse senator bezig aan een opmerkelijke opmars. Zelfs een aantal van oorsprong ‘blauwe’, Democratische staten ligt onder vuur. Een Democratische meerderheid in de Senaat, het hogerhuis van het Congres, lijkt nu een dubbeltje op z’n kant.

    In het Huis van Afgevaardigden, de Tweede Kamer, zijn nog volop kansen, maar ook in die races zijn de marges smaller geworden. Uit de laatste peiling blijkt dat de Democraten landelijk gezien nog slechts een voorsprong van vier procent hebben.

    De opiniepeilers hebben er vaker naast gezeten, maar meestal deden de Republikeinen het juist beter dan gedacht. ‘Ik word zenuwachtig van deze cijfers,’ gaf de leider van de Democratische campagne het afgelopen weekeinde toe. De Democraten hebben tot dusver altijd verloren van Bush. Als de partij nu geen meerderheid in het Congres haalt, zal dat opnieuw uitgelegd worden als een nederlaag. Het zou een enorme klap zijn, slechts twee jaar voor de presidentsverkiezingen van 2008.

    De Republikeinse partij heeft twee grote voordelen: meer geld en een betere organisatie. In de laatste uren van de campagne heeft de partij nog miljoenen gespendeerd om de tegenstanders aan te vallen. De belangrijkste boodschap: Democraten hebben wel kritiek, maar geen plannen.

    Doorslaggevend kan de geoliede organisatie van de Republikeinen zijn. De partij heeft veel meer informatie over haar achterban en kan daardoor meer mensen bewegen om naar de stembus te gaan. De afgelopen dagen zijn honderdduizenden Republikeinse aanhangers gebeld om toch vooral te stemmen. De partij heeft zelfs stemcomputers ingezet die Amerikanen via de telefoon bestoken met negatieve informatie over de lokale tegenstander.

    Die campagne lijkt vruchten af te werpen. Bovendien heeft Bush er een gewoonte van gemaakt om terug te komen uit een verloren positie. De meeste analisten voorspellen nog steeds een nederlaag, maar op de president maakt dat geen indruk. ‘Mensen onderschatten me verkeerd,’ heeft hij wel eens gezegd in één van zijn bekende versprekingen. ‘They misunderestimate me.’ In zijn laatste verkiezingen voor zijn vertrek in 2008 zou Bush dat graag nog één keer willen aantonen.


    Bron: https://www.destentor.nl/buitenlandstn/article805820.ece" target="_blank">Stentor


    ---------------------------------


    Meer informatie: https://news.google.nl/?ncl=www.refdag.nl/artikel/1280736/Republikeinen%2Blopen%2Bin%2Bop%2BDemocraten.html&hl=nl" target="_blank">Google News.


    Video en info verkiezingen (video)

    Di 7 November 2006 13:10 | Truthseeker |

    Keith delivers another powerful special comment. This time it is about today''s elections.


    https://www.crooksandliars.com/2006/11/06/olbermann-this-country-was-founded-to-prevent-anybody-from-making-it-up-as-they-went-along/" target="_blank">BRON: VIDEO


    Zie ook https://www.crooksandliars.com" target="_blank">CrooksandLiars.com voor video''s betreffende deze verkiezingen.


    En lees ook https://www.prisonplanet.com" target="_blank">Prisonplanet over deze verkiezingen.