Infiltranten hingen Saddam op

Wo 3 Januari 2007 19:16 | Frank | 2643 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

BAGDAD - Buitenstaanders hebben zaterdag de executie van Saddam Hussein 'geïnfiltreerd' en de ex-president van Irak opgehangen, in plaats van de beulenploeg die door het ministerie van Binnenlandse Zaken was aangewezen.

Dat zegt een bron bij het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. "Saddam is geëxecuteerd door milities en buitenstaanders die de officiële beulen aan de kant hebben geschoven", melden verschillende persbureaus.

National Veiligheidsadviseur Mowaffaq al-Rubaie beaamt: „Er was een infiltratie in de executieruimte.” De binnendringers zouden de bedoeling hebben gehad de sektarische spanningen in Irak aan te wakkeren.

Het Witte Huis houdt zich afzijdig van de internationale kritiek op de executie van Saddam Hussein. Medewerkers van de Iraakse premier Nouri al-Maliki hebben al hun teleurstelling geuit over de kwestie en president George Bush houdt zich bezig met een nieuwe Irak-strategie, zei woordvoerder Scott Stanzel. "Dus daar laten we het bij."

Het Amerikaanse leger en de Amerikaanse ambassade in Bagdad hebben volgens Stanzel hun bezorgdheid geuit over het tijdstip van de executie (aan het begin van het soennitische offerfeest) en over de omstandigheden. Vlak voordat Saddam stierf werd hij uitgejouwd en er zijn heimelijk beelden gemaakt van de executie. Nu komt daar dus nog bij dat de executie is uitgevoerd door buitenstaanders. Onder meer de Britse vice-premier John Prescott heeft de wijze waarop de executie plaats had fel veroordeeld.

Bron: Diversen dagbladen

Reacties

    Ban Ki-moon blundert op 1ste werkdag

    Wo 3 Januari 2007 19:20 | Frank |

    Op zijn eerste werkdag als de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft Ban Ki-moon in de ogen van sommige commentatoren een blunder begaan. Naar aanleiding van de executie van Saddam Hussein liet hij na te melden dat de Verenigde Naties principieel tegen de doodstraf zijn. In plaats daarvan zei Ban dat het aan landen zelf is of ze wel of niet de doodstraf wensen te hanteren.


    Bans voorganger Kofi Annan heeft het officiële standpunt van de VN tegen de doodstraf bij herhaling uitgedragen.