VS runden geheime gevangenis in Afghanistan

Ma 19 December 2005 12:43 | Frank | 3267 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
(AP) - De Verenigde Staten runden nog vorig jaar een geheime gevangenis in Afghanistan waar terreurverdachten werden mishandeld. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat maandag verschijnt. De gevangenis bevond zich in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De gedetineerden lagen gekneveld in donkere ruimtes terwijl dagenlang rapmuziek of heavy metal uit luidsprekers schalde. Ook kregen ze vaak niets te eten of drinken.

HRW baseert zich op verklaringen van gedetineerden die momenteel vastzitten in het gevangeniscomplex Guantanamo in Cuba. Hun schriftelijke verklaringen heeft HRW gekregen van hun advocaten. De beschuldigingen zijn volgens HRW geloofwaardig genoeg om een officieel onderzoek te rechtvaardigen. Amerikaanse en Afghaanse bewakers in burger mishandelden de gevangenen. Hun kledij is een aanwijzing dat de gevangenis mogelijk werd geleid door de CIA.

De in Ethiopië geboren en in Engeland opgegroeide Benyam Mohammad moest naar eigen zeggen twintig dagen achter elkaar luisteren naar rapmuziek van Eminem en Dr. Dre. Daarop volgde 'vreselijk spookgelach en Halloween-geluiden'. "De CIA bewerkte mensen, onder wie mij, dag en nacht. Veel van hen draaiden door. Ik kon horen hoe mensen schreeuwend met hun hoofden tegen de muren en de deuren bonkten."

De gevangenis zou zijn gesloten nadat een aantal gedetineerden eind vorig jaar was overgebracht naar een militaire gevangenis bij Bagram, ten noorden van Kabul. Er doen momenteel allerlei berichten de ronde over geheime CIA-gevangenissen, met name in Europa, en het illegaal vervoeren van terreurverdachten van het ene naar het andere land.
Bron: nieuws.nl