Bill Gates en google gaan doktertje spelen op internet

Do 14 Februari 2008 14:13 | Frank | 3910 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Micro$oft heeft sinds 1995, het jaar waarin windows 95 uitkwam, zoveel patches (pleisters) uitgebracht dat het nu tijd is voor het examen. Microsoft was al enige tijd aan het expirimenteren met HealthVault (gezondheid kluis) , maar nu is het tijd om deze beta naar een alpha product om te zetten. Bill Gates wil de consument/patiënt de spil maken waarom alles draait in de gestroomlijnde Amerikaanse gezondheidszorg door de patiënt het beheer te geven over zijn eigen emr: 'electronic medical records' (in Nederland bekend als epd: elektronische patiënten dossier). ‘Microsoft gelooft in een allesomvattend, op internet gebaseerd systeem waarmee leveranciers in de gezondheidszorg automatisch persoonlijke data in een begrijpelijke vorm naar iedere patiënt kunnen sturen.' En Microsoft wil dat systeem graag beheren en uitbaten.

Voor de gebruikers/patiënten is HealthVault een website, maar voor Microsoft is het uiteraard een platform, een softwarefundament waarop partners en derden verder kunnen bouwen zodat het steeds meer functies én waarde kan krijgen.

Wie het gedachtegoed van Bill Gates een beetje kent, weet dat voor de Microsoft-oprichter vrijwel ieder probleem een ict-probleem is dat dus opgelost kan worden met meer digitalisering en beter geïntegreerde softwareplatforms. (lees micro$oftproducten) In de gezondheidssector twijfelen echter veel mensen of ict wel de katalysator kan zijn om een einde te maken aan de balkanisering van het gezondheidssysteem. Veel artsen zien dat de kosten van de zorg de pan uitrijzen door het overmatig en onnodig gebruik van de meest geavanceerde medische technologie. Ze staan alleen daarom al sceptisch tegenover de introductie van meer technologie.

Of een platform als HealthVault succes kan hebben hangt in belangrijke mate af van het enthousiasme van de artsen. Dat begrijpen ze ook bij Google, een ander bedrijf dat eveneens zijn zinnen heeft gezet op het opslaan van emr en het verspreiden van medische informatie. Marissa Mayer, die de leiding heeft over de ontwikkeling van Google Health (codename “Weaver”) zei op de Web 2.0 Summit in San Francisco dat dat platform er vooral op gericht is het leven van artsen gemakkelijker te maken. ‘Hoe minder tijd nodig is om data van patiënten te zoeken en door te nemen, hoe meer patiënten een arts kan zien,' zei Mayer.

Bronnen:

http://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2347424
http://www.healthvault.com/

http://blogoscoped.com/archive/2007-08-14-n43.html

Bron: Zie artikel