Royal wil referendum over grondwet EU

Wo 17 Januari 2007 19:03 | Frank | 2806 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

LUXEMBURG - De Franse socialistische presidentskandidate Segolene Royal wil in 2009 in Frankrijk opnieuw een referendum houden over de Europese Grondwet. Royal zei dit woensdag in Luxemburg, waar ze een ontmoeting had met premier Jean-Claude Juncker.

Evenals het Nederlandse volk hebben de Fransen de Europese Grondwet in 2005 verworpen. Deze grondwet had per 1 november 2006 moeten ingaan.

Maar voor de uit voormalig Oost-Duitsland afkomstige Angela Merkel, zijn deze idealen nog wel degelijk actueel en zeker niet vrijblijvend.  

Over de grondwet zei Merkel dat de 'pauze voor reflectie' voorbij is. "Tegen juni moeten we hebben besloten wat er met de grondwet moet gebeuren", zei zij. "Het is in het belang van Europa om dit proces voor de volgende Europese verkiezingen in 2009 te hebben afgerond." Zij zei dat zij alle 27 lidstaten zal raadplegen over het bestaande grondwetsvoorstel, dat door de Nederlandse en Franse bevolking is afgewezen, om te bekijken of delen daarvan kunnen worden behouden als basis voor een nieuwe 'grondwet' die ook grondplicht mag heten als het maar rechtsgeldig is. "We hebben een minister van buitenlandse zaken nodig. Dat alleen is al voldoende reden om een grondwet aan te nemen. We moeten Europa een ziel geven, we moeten Europa's ziel vinden." :Merkel kreeg een staande ovatie toen zij dit zei.

"Europa zal alleen slagen als we het samen doen. En dat is ook het motto van mijn voorzitterschap", aldus de bondskanselier. Ze wil de dwarsliggers zoals Nederland en Frankrijk, die tegen de Europese grondwet hebben gestemd, dan ook weer stevig bij de les trekken. Ze moeten de komende maanden duidelijk maken wat ze precies met de Europese grondwet willen, of beter gezegd welke onderdelen en vormen van samenwerking ze juist wél willen.

Dat betekent dat Nederland niet meer wegkomt met de simpele boodschap van minister Bot van Buitenlandse Zaken, dat "de grondwet dood is". Zeker niet nu ook in Frankrijk stemmen opgaan voor een nieuw referendum. De Franse presidentskandidate Ségolène Royal heeft gezegd dat ze in 2009 in Frankrijk opnieuw een referendum wil houden over de Europese Grondwet.

Ze dulden gewoon geen nee daar in brussel he?

Bron: Telegraaf / wereldomroep

Reacties

  nieuws op de radio maakte ook al melding

  Wo 17 Januari 2007 21:35 | Angelique |

  vanmiddag beluisterde ik het nieuws via de radio en daarin werd gezegd dat de weerstand van de Nederlandse bevolking tenopzichtte van de EU grond wet aan het minderen is. persoonlijk vraag ik me af of dit bericht overeenkomstig de feiten is of dat dit een aanneembare waarheid is. ieder denke voorzich na. groetjes Angelique


  europa sociaal of ultraliberaal ?

  Vr 19 Januari 2007 00:41 | toulouse |

  Segolene Royal weet dat die europese grondwet er hoe dan ook zal komen, maar zal er alles aan doen om er een meer sociale inhoud aan te geven. Ik hoop dat zij de verkiezingen wint .Van Liberale kant zie ik geen toegevingen aan de verzuchtingen van de werkende bevolking wel integendeel, voor die heren zijn de lonen en de sociale rechten veel te hoog en steeds teveel.


  Schande als je bedenkt hoe zij de bedrijfs en staatskassen plunderen


  Mevrouw Angela Merkel maakt zich op om ons over te halen....

  Za 20 Januari 2007 16:16 | Angelique |

  zoals iedereen kon zien bij de publieke omroep zei Mevr.A.Merkel dat zij de nodige moeite gaat ondernemen om de Ned.bevolking gunstig te stemmen over de EU-grondwet,onder de noemer's veiligheid,samenwerking enz. ik zelf kreeg het idee dat Mevrouw denkt dat ik in sprookjes geloof,nu wordt al onze wetten voor meer dan 50a80% vanuit Brussel gederigeerdt,enfin het laatste woord is nog niet over de grondwet geschreven en gesproken.