Maatregelen Oekraïne na uitbraak vogelgriep

Za 3 December 2005 21:14 | Frank | 2985 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Oekraïense regering heeft maatregelen getroffen om de vogelgriep het hoofd te bieden, nadat honderden dode kippen en ganzen werden gevonden die besmet waren.

De dode vogels werden gevonden in het noorden van het schiereiland de Krim. Daar overwinteren veel trekvogels.

President Viktor Joestsjenko heeft de noodtoestand afgekondigd in een gebied van het schiereiland. In een aantal boerderijen in de streek is in de nacht van vrijdag op zaterdag bijna al het gevogelte afgemaakt.

Dodelijk
Uit een eerste onderzoek blijkt dat het mogelijk gaat om de voor mensen dodelijke H5N1-variant.

Het is voor het eerst dat er in de voormalige Sovjet-republiek besmette vogels zijn gevonden. Eerder werd het vogelgriepvirus al aangetroffen in het zuiden van Rusland en in Roemenië.

Monsters met het virus zijn voor verder onderzoek naar een laboratorium in Groot-Brittannië gestuurd.

Achtste dodelijke slachtoffer
Het laboratorium van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) in Hong Kong heeft vandaag bevestigd dat een 25-jarige vrouw uit Indonesië aan vogelgriep is overleden.

Zij overleed eerder deze week in een ziekenhuis in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daarmee is zij het achtste dodelijke slachtoffer van vogelgriep in Indonesië.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zijn vijf andere personen ook besmet geraakt met H5N1-virus. Maar zij hebben de ziekte overleefd.

In Azië zijn sinds 2003 al minstens 69 mensen aan de gevolgen van vogelgriep overleden. De meeste slachtoffers vielen in Vietnam.
Bron: N.O.S.