Londen werkt samen met amerika aan nieuw kernwapen

Zo 12 Maart 2006 12:33 | Frank | 3075 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - Groot-Brittannië werkt samen met de Verenigde Staten in het geheim aan de ontwikkeling van een nieuw kernwapen. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times op gezag van „een vooraanstaande Britse bron”.


Officieel ontkent de regering een besluit te hebben genomen over de opvolger van de Trident. Sinds de herverkiezing van premier Blair in mei vorig jaar wordt volgens de zondagskrant aan het atoomwapen gewerkt door de Atomic Weapons Establishment in Aldermaston in Berkshire.

Het doel is de ontwikkeling van een minder ingewikkelde bom gemaakt van bestaande componenten zodat de ban op nucleaire testen niet wordt overtreden. Het nieuwe wapen zal alleen worden getest in een laboratorium. „We moeten iets bouwen dat we nooit kunnen testen en we moeten er absoluut zeker van zijn dat het werkt”, aldus de bron.

De Trident kostte volgens schattingen bijna 10 miljard pond (14,5 miljard euro). Binnen Blairs eigen partij hebben sommige parlementariërs zich al tegen het plan uitgesproken. De krant citeert verder deskundigen die zeggen dat de ontwikkeling in strijd is met het Non-Proliferatie Verdrag.
Bron: Telegraaf