Nederlandse koolmees bedreigd

Vr 14 Oktober 2005 11:41 | Frank | 2710 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
HETEREN - De koolmees in Nederland wordt bedreigd. Omdat het steeds warmer wordt, komen de rupsen die koolmezen aan hun kroost voeren, steeds vroeger in het voorjaar uit hun ei. Daardoor is er niet genoeg voedsel voor de koolmeesjongen als de vogels niet vroeger gaan broeden.

Een aantal Nederlandse biologen schrijft dit in het nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Science dat donderdag verschijnt. De koolmees kan zijn broedtijd ook wel naar voren schuiven, zo maakten de onderzoekers op uit gegevens van 32 broedseizoenen, maar kan het tempo van de opwarming niet bijbenen. Ook het voedsel zal steeds eerder beschikbaar komen. ");

Broedtijd

Slechts een deel van de mezen kan de broedtijd aanpassen aan het beschikbare voedsel: in warme lentes legden ze eerder eitjes. Deze mezen krijgen meer en grotere jongen. In de 32 jaar waarin de biologen de vogels volgden, deden de flexibele mezen het het best.

Erfelijk

Deze flexibiliteit is maar gedeeltelijk erfelijk. Daardoor schiet het niet erg op met de vorming van een mezenbevolking die op tijd jongeren op de wereld zet. Daar komt nog eens bij dat mezen meer dan een keer jongen krijgen, zodat aanpassingen die per generatie plaatsvinden, zich maar langzaam zullen doorzetten.

Of de koolmees en vergelijkbare vogelsoorten door voedselgebrek van de jongen op den duur met uitsterven bedreigd worden, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Wel wordt de kans dat de soort het loodje legt hoger. Maar er kan ook een 'nieuwe mees' ontstaan die beter is aangepast aan het warmere klimaat.

Bron: Nu.nl