Donner en Dekker treden af

donderdag 21 september 2006 18:38 | Frank | 3500 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen

Minister Donner van Justitie en minister Dekker van VROM treden af naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand. De beide ministers hebben hun ontslag aangeboden aan de koningin. In een verklaring aan de kamer gaven de beide ministers aan dat zij persoonlijk geen schuld hadden aan de ramp, maar hun ministriële verantwoordelijkheid nemen.

Piet Hein Donner treedt af als minister omdat hij zich politiek verantwoordelijk voelt voor de Schipholbrand. Wel benadrukt hij dat de fouten op zijn ministerie zijn gemaakt voordat hij aantrad als minister.

Over hun toekomstplannen wilden beide afgetreden ministers weinig kwijt. Wel zei Donner zich te blijven willen inzetten voor de publieke zaak.

Veel instanties zijn betrokken geweest bij de naweëen van de fatale brand.
Op basis van het eindrapport moet de Libiër, die verdacht wordt van het veroorzaken van de Schipholbrand, zo spoedig mogelijk op vrije voeten komen. Dat zegt zijn advocaat Eduard Damman. Volgens Damman weerlegt het rapport de feiten waarop het Openbaar Ministerie de vervolging van zijn cliënt basee

Rapport Onderzoeksraad

Het rapport was zeer kritisch over de rol van de overheid. Bij de Schipholbrand zouden minder of geen doden zijn gevallen, als de overheid zich aan de regels voor brandveiligheid zou hebben gehouden.

Volgens de raad was de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid in het cellencomplex. Daar was men onvoldoende voorbereid, ingericht en getraind op een dergelijke brand. Zo had de directeur van het complex geen risisco-analyse gemaakt en was niet nagedacht over hoe het personeel zou kunnen optreden bij calamiteiten. De DJI heeft bovendien verzaakt aansturing hierbij te geven.

De dienst heeft ook steken laten vallen bij de nazorg van de slachtoffers. De opvang ten tijde van de brand verliep niet goed; de gedetineerden zijn in een luchtkooi opgesloten die vlakbij de brandhaard was gelegen. Doordat de administratie van het cellencomplex niet op orde was, verliep evacuatie van de celbewoners na de brand zeer rommelig. Ook is het detentieregime niet versoepeld, ondanks dat hulpverleners dit wel hadden geadviseerd.

Volgens de Raad voor de Transportveiligheid treft verder de Rijksgebouwendienst blaam. De getroffen vleugel van het cellencomplex voldeed namelijk niet aan het bouwbesluit.

PvdA-leider Wouter Bos heeft begrip voor het aftreden van de ministers Donner en Dekker. Hij noemt het een drama voor de bewindslieden, maar een nog veel groter drama voor de slachtoffers en nabestaanden.

SP leider Jan Marijnissen noemt het aftreden van Donner en Dekker onvermijdelijk.

Trees Wijn van de stichting Vluchtelingenwerk is aangedaan door het rapport.

Kamerlid Sybrand Haersma Buma van het CDA wil eerst de reactie van het kabinet horen, voordat hij een definitief oordeel over het rapport velt.

PvdA Kamerlid Aleid Wolfsen vindt de onderzoeksresultaten "hartverscheurend".

Femke Halsema typeert de conclusies van de Raad als "onvoorstelbaar hard".

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer wil nog niet op het rapport reageren. Naar verwachting komt het college aanstaande maandag met een reactie.

En ik (frank)  leef mee met de familieleden van de slacht-offers.

Bron: BNR
Externe link: http://www.bnr.nl

Reacties

  Eerst zaaien dan oogsten, Halliburton misschien iets voor hem?

  donderdag 21 september 2006 18:51 | Truthseeker |
  http://img101.imageshack.us/img101/8352/byelb6.gif" alt="" />

  Wat een geluk ze hebben nog Jobs.

  donderdag 21 september 2006 18:57 | Frank |

  ESG Careers


  Create your future with Halliburton Energy Services Group (ESG)! We are people unleashing the earth's energy to make a better future for all. Put your creativity and experience to work with the world's leading oilfield services company.

  If you're looking to unleash your potential, you're looking in the right place. Explore this Web site and see what Halliburton ESG has to offer.


  Quick Fact:
  In one way or another, Halliburton touches 90% of all oil and natural gas produced. Explore with us! Apply to Halliburton ESG now.

  (met andere woorden:)
  Snel een feit:
  op de een of andere manier is Halliburton verantwoordelijk voor 90% van de vervuiling in de wereld dankzij hun olie en aardgas. Ontdek de laatste 10% voor ons!


  Burgemeester van Haarlemmermeer treed af.

  donderdag 21 september 2006 19:17 | Frank |

  HOOFDDORP - De burgemeester van Haarlemmermeer, Fons Hertog, heeft donderdag zijn ontslag aangekondigd, omdat hij zich politiek verantwoordelijk voelt voor de brand op Schiphol.

  Dit liet hij donderdagavond weten in een verklaring aan de gemeenteraad.