Koning Nepal geeft macht terug aan volk

Za 22 April 2006 10:09 | Frank | 3965 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Nepalese koning Gyanendra lijkt te zijn gezwicht voor de druk van de demonstranten in zijn land.

Bemiddeling
Hij geeft de macht terug aan het volk en heeft de oppositiepartijen gevraagd een premier aan te wijzen. Gyanendra maakte zijn besluit bekend op de Nepalese televisie. Hij is tot zijn besluit gekomen na bemiddeling van een gezant uit buurland India.

Protest
De afgelopen weken hebben oppositieaanhangers massaal geprotesteerd tegen het totalitaire bewind van de koning. Gyanendra trok vorig jaar de macht naar zich toe, naar eigen zeggen om de opmars van Maoistische rebellen tegen te gaan.

Moord
Gyanendra kwam op de troon in juni 2001 na een bloedig drama in het paleis. De toenmalige kroonprins Dipendra schoot, naar verluidt onder invloed van drank en drugs, zijn ouders - koning Birendra en koningin Aishwarya - en zeven andere 'royals' dood. Vervolgens pleegde hij zelfmoord.

Complot
Boze tongen beweerden dat Dipendra helemaal niet de dader was. Hij zou zijn gevonden met een kogelwond in zijn linkerslaap, terwijl hij rechtshandig was. Complottheorieën willen nu dat Gyanendra het brein was achter het drama. Hij was als enige troonopvolger niet in het paleis tijdens de moorden.

Bron: RTL