Uw vingerafdruk in de politie-database?

Vr 5 Juni 2009 19:41 | Frank | 5486 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Op zondag 7 juni gaat het radioprogramma `De Andere Wereld' over het centraal opslaan van paspoortgegevens. Volgende week stemt de Eerste Kamer over een wetsvoorstel hiertoe. De database met vingerafdrukken mag dan eveneens door de politie worden gebruikt voor opsporing. Rathenau-onderzoeker Christian van 't Hof vertelt in de uitzending meer over dit onderwerp.

Opsporing verdachten
Het Rathenau Instituut deed in 2007 onderzoek naar de meningen die leven over deze kwestie. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt het goed dat de digitale vingerafdrukken en foto's uit het nieuwe biometrische paspoort worden gebruikt voor de opsporing van getuigen en verdachten. Ook de reizigersgegevens van de nieuwe OV-chipkaart mogen hiervoor worden gebruikt.

Nieuw wapen
Het  en de OV-chipkaart zijn twee voorbeelden van RFID (Radio Frequency IDentification): op afstand uitleesbare chips die elke dag en door iedereen gebruikt worden voor betaling, toegang en identificatie. Wordt RFID het nieuwe wapen in de criminaliteitsbestrijding?

De Andere Wereld
Zondag 7 juni: 7.00 - 8.00 uur op Radio 1

 

Foto: David Dees (deesillustration)

Bron: nieuwsbank