Amsterdamse Ier naar Europese Commissie om cannabismedicijn

Vr 30 Mei 2008 15:37 | Frank | 3528 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een Ierse ms-patiënt die in Amsterdam woont, komt zijn vaderland niet binnen met zijn medicinale cannabis. Hij heeft een Nederlandse advocaat in de arm genomen om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie, zegt Noel McCullagh vrijdag. In Ierland is bezit en gebruik van cannabis verboden, ook als een arts een recept heeft uitgeschreven.

Volgens zijn raadsman Jasper Pauw overtreedt Ierland het Verdrag van Schengen, dat vrij reizen binnen de Europese Unie mogelijk maakt en deels is ondertekend door Ierland. Het artikel waar het eiland zich wel aan heeft verbonden, voorziet erin dat McCullagh het medicijn Ierland mag binnenbrengen omdat cannabis in Nederland voor geneeskundig gebruik legaal is, lichtte Pauw toe op de Ierse zender RTE Radio 1.

Volgens de 32-jarige patiënt, die de gevolgen van de zenuwziekte Multiple sclerose met cannabis probeert tegen te gaan, heeft de Ierse ambassade hem verteld dat hij bij de grens wordt aangehouden en zijn medicijn wordt afgepakt. Ierland stelt dat het nog een wet moet invoeren om het in 2002 ondertekende verdrag te implementeren. Totdat dat is gebeurd, zou cannabis illegaal zijn en laat Ierland McCullagh zijn medicijn het land niet binnenbrengen, verklaarde advocaat Pauw vrijdag op de radio.

De Commissie heeft McCullagh uitgenodigd een klacht in te dienen en lijkt volgens Pauw de kant van de Ier te kiezen. De dagelijkse leiding van de EU probeert eerst in overleg met Ierland tot een oplossing te komen. Levert dit niets op dan stapt de Commissie mogelijk naar het Europese Hof van Justitie, zegt de raadsman.

McCullagh kreeg cannabis vorig jaar voor het eerst voorgeschreven. Hij dient het bij zichzelf toe met een inhaleringspompje. In het verleden is hij opgenomen in een ziekenhuis toen hij de cannabis niet kon innemen.

Bron: dagblad depers