UMTS op de fles!

Za 29 Oktober 2005 11:36 | Frank | 3681 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
In een druk bevolkte omgeving zie je ze op hoge gebouwen staan: de foeilelijke zendmasten met als voornaamste doel het spekken van de telecombedrijven. Dat bewoners in de directe omgeving doodziek worden van de straling, wordt genegeerd en ontkend. Acties blijven dan ook niet uit.


Geinig ding!

Medewerkers van KPN wilden vrijdag 23 september om kwart over zes in de ochtend verder met het installeren van UMTS-antennes in een zendmast aan de Demmertweg in het Gelderse Haaksbergen. Ze kwamen niet ver. De weg naar de mast werd geblokkeerd door een camper. ,,Met deze ludieke actie komen wij op voor onze gezondheid'', meldden de buurtbewoners.

De twintig actievoerende Haaksbergenaren zijn sinds kort hevig verontrust. Vijf dagen eerder werd begonnen met het plaatsen van UMTS-antennes in de zendmast. De bewoners vrezen dat de straling schadelijk is voor de gezondheid. Daarop voerden zij vijf dagen lang 24 uur per dag actie.

Uiteindelijk hebben zij de blokkade tijdelijk opgeheven nadat KPN had toegezegd voor 15 oktober niet verder te zullen gaan met de werkzaamheden. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels besloten dat de betreffende paal een kleine vijf meter verplaatst moet worden. Of dit de buurtbewoners gerust zal stellen lijkt onwaarschijnlijk.

Dat buurtbewoners in opstand komen tegen de plaatsing of aanwezigheid van UMTS-zendmasten in hun leefomgeving is aan de orde van de dag. Overal in het land ontstaan nieuwe initiatieven uit angst voor de straling, ook wel elektrosmog genoemd, die de masten veroorzaken. Zoals de afgelopen week in Amsterdam, waar buuurtbewoners van de Maasstraat met een blokkade de plaatsing van een mast wisten te voorkomen. De landelijke media besteden er slechts mondjesmaat aandacht aan. Wellicht dat de gigantische inkomstenbron aan telecom-reclamegelden hier debet aan is.
Bron: RAVAGE