Chirac dreigt terreurstaten met kernwapens

Do 19 Januari 2006 18:46 | Frank | 3157 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BREST - Frankrijk houdt zich het recht voor nucleaire wapens in te zetten tegen een staat die een terreuraanslag tegen het land uitvoert. President Chirac maakte dat donderdag duidelijk tijdens een bezoek aan het noordwesten van het land, waar nucleaire onderzeeërs van Frankrijk liggen.

Bekijk video: Breedband


Chirac zei dat Frankrijk hard moet kunnen terugslaan tegen een staat die terroristische middelen gebruikt op Franse bodem. Daarbij doelde hij onder meer op de inzet van massavernietigingswapens tegen Frankrijk. "Het antwoord kan conventioneel zijn", aldus Chirac. Het zou ook van een andere orde kunnen zijn."

Kernkoppen

De president zei dat Frankrijk zijn nucleaire wapenarsenaal op zo'n manier heeft vormgegeven dat met de nodige flexibliteit op elke dreiging kan worden gereageerd. Voor een aantal raketten op onderzeeërs heeft Parijs voor een vermindering van de kernkoppen gekozen. Chirac legde uit dat als Frankrijk tegenover een regionale macht komt te staan er nu meer keuzes zijn dan tussen "niets doen en vernietiging".

Staten

De president noemde geen naam van een land tegen wie de waarschuwing mogelijk was gericht. Ook liet hij zich niet uit over het eventueel inzetten van kernwapens tegen terreurgroepen, hij sprak alleen over terroristische staten.

Balkenende

Oppositiepartij SP heeft premier Balkenende gevraagd om van Chirac opheldering te eisen over de uitspraken. "Ik wil weten of Balkenende deze dreigende lijn ondersteunt. Wordt de inzet van kernwapens tegen landen die terroristen steunen nu onderdeel van het NAVO-beleid?", wil SP-Kamerlid Van Velzen weten. Ook vraagt de SP zich af of de toespeling naar Iran een mogelijke Europese actie tegen dat land betekent.
Bron: Nu.nl