Sony staakt productie van cd's met omstreden beveiliging

Zo 13 November 2005 10:46 | Frank | 2601 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - De op een na grootste muziekproducent ter wereld, Sony, staakt de verkoop van cd's die zijn uitgerust met een bepaalde kopieerbeveliging. Dat heeft de directie van het bedrijf onder dreiging van een groot aantal rechtszaken vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om cd's die zijn voorzien van zogenoemde XCP-technologie, die er voor zorgt dat de cd maar een beperkt aantal keren gekopieerd kan worden en dat de muziek niet op een andere geluidsdrager, zoals een iPod, gezet kan worden. De XCP-techniek, die speciaal is geschreven voor computers die op Windows draaien, heeft als 'neveneffect' dat computers erg kwetsbaar worden voor hackers. Door virussen en spyware te 'vermommen' als onderdeel van de XCP-beveiligingstechniek kan, volgens deskundigen, gemakkelijk worden ingebroken op computers.

Om rechtszaken van gebruikers en bedrijven te voorkomen die benadeeld zijn door hackers die 'meeliften' op de XCP-software, heeft Sony besloten dat de beveiligingstechniek voorlopig niet gebruikt zal worden op nieuwe cd's. In samenwerking met Microsoft wordt gezocht naar een snelle oplossing voor de huidige problemen met de XCP-beveiliging.

Bron: ANP