Documentaire De Snuffelstaat

Do 12 Oktober 2006 00:01 | Frank | 2933 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

In de jaren zeventig vond er een historische verandering plaats binnen de gelederen van kritisch links. Revolutionair links verloor terrein. Niemand geloofde meer in de revolutie. In plaats van partijgebonden groepen als Maoïsten, Leninisten en Marxisten ontstonden nieuwe activistische bewegingen die opkwamen voor vrouwenrechten, de homo's, dieren, het kraken en de Derde Wereld. Ze vochten tegen kernenergie en voor een beter milieu. Met succes bestreden tientallen actiegroepen sociale misstanden. Ze slaagden erin om een aantal wezenlijke veranderingen in de maatschappij door te voeren. Er kwamen geen kruisraketten, bont werd afkeurenswaardig, vrouwen kregen hun abortus en gelijke rechten, homo's mogen huwen en Zuid-Afrika werd verlost van het apartheidsregime.


De BVD en later de AIVD hebben deze bewegingen steeds met grote belangstelling gevolgd en al of niet met succes geïnfiltreerd. En dat had een enorme weerslag op kritisch links. Het leidde tot paranoïde gedrag, sociale uitsluiting, versplintering en radicalisering.
Na 11 september, de moord op Pim Fortuyn door dierenactivist Folkert van der G. en de moord op Theo van Gogh is de macht van de geheime diensten enorm uitgebreid. Wat is de toekomst van activistisch en kritisch links nu hun speelruimte nog kleiner wordt?


Vorig jaar november werd Louis Sévèke in Nijmegen vermoord, afkomstig uit de kraakbeweging en actief onderzoeker naar de handel en wandel van BVD en AIVD. Niemand weet wie achter de moord zit, al zijn de speculaties niet van de lucht. Aan de hand van Sévèke's bevindingen en die van het bevriende onderzoeksbureau Jansen en Janssen kijken we terug naar het linkse verleden, het heden en de toekomst. Er wordt o.a.. gesproken met deelnemers aan "De Grootste Volksopstand van Nederland": de kraak van de Piersonstraat in Nijmegen,met de advocaat Prof. Ties Prakken over de verwikkelingen rond de RARA aanslagen, met Tweede Kamerlid voor Groen Links Wijnand Duyvendak over zijn actieverleden in Onkruit en met vertegenwoordigers van het Groenfront over de acties rond de Betuwelijn en het bos in Schinveld.

DE SNUFFELSTAAT EN DE TOEKOMST VAN KRITISCH LINKS
Uitzending: 23 oktober 2006
21u00, Nederland 2
Regie: Rob Schröder
Productie: Ymke Kreiken

Bron: Flexmens