Gedeeltelijke zonsverduistering te zien

Wo 29 Maart 2006 10:06 | Frank | 2578 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Als het weer meewerkt, is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland.
Tijdens het hoogtepunt om 12.40 uur, wordt 33 procent van de zon door de maan verduisterd. Het verschijnsel is ook live op het web te volgen.

Deuk in de zon
De gedeeltelijke eclips begint hier om 11.47 uur. Wie op dat moment naar de zon kijkt, ziet rechtsonder een donkere indeuking opdoemen; dat is de maan die voor de zon opduikt. Deze donkere 'hap' wordt vervolgens weer kleiner, totdat de maan de zon rond 13.33 uur aan de linkerkant verlaten heeft.

In hoeverre we hier iets van de zonsverduistering kunnen zien, kan het KNMI nog moeilijk inschatten. Het weer is vandaag naar verwachting erg wisselvallig.

Regionale voorspellingen waar gaatjes vallen in de wolken, zijn daarom moeilijk te geven. De grootste kans op opklaringen verwacht het weerinstituut in het westen van het land, met name aan de Hollandse kust.

Net als bij andere zonsverduisteringen, is het absoluut aan te raden om het verschijnsel bij helder weer vanachter een eclipsbril te bekijken. Een gewone zonnebril biedt onvoldoende bescherming tegen het felle zonlicht.

Bron: Planet.nl