Bolivia begint met 'landrevolutie'

Zo 4 Juni 2006 10:41 | Frank | 2759 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
SANTA CRUZ - De linkse president van Bolivia, Evo Morales, heeft zaterdag een begin gemaakt met zijn beloofde landhervormingen, waarbij een vijfde deel van het bouwland wordt verdeeld onder arme boeren.


In de omgeving van Santa Cruz werd zaterdag een begin gemaakt met de verdeling van vroegere staatsgronden onder arme boeren die Morales, zelf een voormalige cocaboer, steunden tijdens zijn verkiezingscampagne. Morales, van indiaanse afkomst, wil de enorme armoede in het land aanpakken.

„De historische vijanden van de armen moeten deze landrevolutie accepteren”, aldus Morales tijdens een toespraak tegenover indiaanse boeren. Hij zei dit nadat een dag eerder boze grondbezitters hadden gezegd privélegertjes op te richten om hun land te beschermen.

Morales nationaliseerde vorige maand ondanks internationaal protest al de olie- en gasindustrie. Hij zei toen op de Dag van de Arbeid dat ook de landbouw, de houtproductie en de mijnbouw genationaliseerd zullen worden.

Morales werd vorig jaar december als eerste indiaan gekozen tot president van het armste land van Zuid-Amerika. Hij beloofde toen dat de Boliviaanse bevolking, waarvan 70 procent onder de armoedegrens leeft, meer zou profitiren van de rijkdom aan bodemschatten van het land. Het land heeft grote olievelden en beschikt na Venezuela over de grootste gasreserves in Latijns-Amerika.
Bron: Telegraaf