Huis voor alle Fransen vanaf 2012

Do 4 Januari 2007 01:58 | Frank | 3244 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

PARIJS - In Frankrijk wordt een wet voorbereid waarbij uiterlijk in 2012 iedereen recht heeft op een woning. Dat recht kan via de rechter worden opgeëist. Dit heeft premier Dominique de Villepin woensdag bekendgemaakt.

De regering in Parijs staat onder druk door diverse acties van daklozen. Zo kamperen daklozen al wekenlang in honderden tenten langs een kanaal in een chique wijk van Parijs, een actie die voortdurend op tv is.

De situatie van Franse daklozen is met succes op de kaart gezet door een organisatie die in Parijs tenten heeft neergezet waarin daklozen maar ook mensen die wel een huis hebben, de nacht mogen doorbrengen. Tientallen mensen hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om een nachtje te ervaren hoe het is als clochard.

Met de presidentsverkiezingen voor de deur kan de regering van De Villepin het zich niet langer veroorloven de daklozen links te laten liggen. President Jacques Chirac beloofde in zijn nieuwjaarstoespraak ook werk te maken van het recht op huisvesting.

Volgens daklozenorganisaties leven in Frankrijk 100.000 mensen op straat. Schotland is sinds 2003 het eerste en tot nu toe enige Europese land met een wettelijk gegarandeerd recht op een woning.

Bron: NU / Telegraaf