IBM volgt mensen via rfid

Do 18 Oktober 2007 13:14 | Frank | 4214 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Griezelig of gewoon erg handig? Op een recent congres van IBM rond het thema Information on Demand heeft IBM de naamkaartjes van de congresgangers voorzien van een RFID tag, waarmee deze personen voortdurend gevolgd konden worden: wie woonde welke sessie bij, wie nam deel aan een maaltijd, enz.

Aan de ingang werd wel, erg netjes, vermeld dat de naamkaartjes een RFID tag bevatten, en dat wie wou, een kaartje kon krijgen zonder RFID. Een 2% van de 6.500 deelnemers weigerde inderdaad zo'n verklikker-kaartje, maar de rest wou wel aan het ''experiment'' deelnemen. Per slot van rekening bevatte de tag enkel de naam van de persoon, het bedrijf waarvoor hij werkte en zijn functie (maar dus niet geslacht of leeftijd bijvoorbeeld). 

De gegevens die verzameld werden zouden de manager van de conferentie erg waardevol zijn; het zijn ruwe data die in een database gestopt worden, en waar men nu allerlei conclusies kan uittrekken die nuttig kunnen zijn bij de organisatie van toekomstige congressen zoals het de sessies optimaliseren rond bepaalde interesses en verwachtingen van de congresgangers. De maaltijden, althans de uren van de maaltijden, zouden ook beter afgestemd kunnen worden op de tijden van de lezingen.
In de toekomst wordt er ook gedacht aan het combineren van deze gegevens met de individuele achtergrond van de congresganer - zijn interesse, zijn training, in combinatie met de sessies die hij bijwoont. Maar daarvoor moet dan wel eerst de toestemming gevraagd worden van de congresganger zelf.

Erg interessant - maar of alle congresgangers nu echt geholpen zijn met het systeem, daar hebben wij toch vragen over. Want die congressen worden soms ook al eens gebruikt om te verbroederen met collega's, een glaasje te drinken, enz. Wat dus ook wil zeggen dat sommige sessies dan overgeslagen worden - en dat de congresganger liefst niet heeft dat zijn baas weet dat hij die tijd doorgebracht heeft in de bar aan de overkant van de straat, en niet in de congreszaal!