Giel Beelen moet stoppen met balkenende voor paal zetten.

Vr 13 Oktober 2006 11:25 | Frank | 3160 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
HILVERSUM - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dreigt 3fm-diskjockey Giel Beelen met stappen als die niet direct ophoudt met het misbruiken van geluidsfragmenten van minister-president Jan Peter Balkenende en prins Willem-Alexander. Dat heeft de dienst vrijdag bevestigd. De diskjockey is hiermee juridisch in overtreding.

Beelen gebruikte de afgelopen maanden te pas en te onpas fragmenten van een interview dat hij eerder met Balkenende had. Hetzelfde deed hij met een gesprek dat 3fm-collega Michiel Veenstra onlangs met de Prins van Oranje voerde.

De RVD spreekt van een aantasting van de integriteit van beide betrokkenen. ,,Met name het nepinterview met de minister-president over een gevoelig en politiek beladen onderwerp als het asielbeleid was ronduit kwetsend voor hem'', aldus de RVD. Het gebruik van iemands stemgeluid zonder zijn of haar toestemming vormt een juridische inbreuk op het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

De radio is een ander medium dan televisie, oordeelt de RVD.

,,Bij het gebruik van zichtbare lookalikes of poppen is duidelijk dat er sprake is van satire'', stelt de zegsman. ,,Voor de radioluisteraar is het in veel gevallen niet duidelijk dat er sprake is van een nepinterview.''

Giel Beelen stelt in een reactie niet de indruk te hebben dat zijn luisteraars denken dat hij echt met Balkenende praat. ,,Ach, dat is natuurlijk flauwekul. Het is een lolletje'', licht hij toe.

,,Het gesprek dat ik met hem had was erg leuk. Hij reageerde spontaan en lachte zelfs. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad naderhand.''

Desondanks geeft de dj gehoor aan de oproep van de RVD. ,,Ik besef dat het veel gezeik op kan leveren als ik ermee doorga'', erkent hij. ,,Dat is het me niet waard. Zolang zal Balkenende toch ook geen premier meer zijn.'' Beelen komt maandagochtend in zijn uitzending terug op de zaak.
Bron: AD / RTL4 / NOS