Aftrap Nederlandse viering 50 jaar Europese Verdragen

Do 8 Maart 2007 01:04 | Frank | 3005 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Op vrijdag 9 maart gaan in de Ridderzaal studenten van alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten in debat met Kamerleden over de toekomst van Europa. Waar liggen volgens de jongeren de grenzen van de Europese Unie? Moet de EU een federale staat worden met een eigen grondwet? Vragen die op 9 maart beantwoord zullen worden door studenten én Kamerleden.

De conferentie wordt aangekleed met meerdere gastsprekers. Professor Mark Mazower (Columbia University, New York), auteur van "Dark Continent: Europe's 20th century" waarin hij beargumenteert dat democratisering in Europa niet onvermijdelijk, maar puur toeval was, zal de zaal toespreken en in debat gaan. Ook Mark Eyskens, voormalig premier van België en minister van staat, Yvonne Timmerman-Buck, Voorzitter van de Eerste Kamer en René Van der Linden, Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en commissievoorzitter Europese Samenwerkingsorganisaties van de Eerste Kamer, zullen het woord tot de aanwezigen richten.

Op 25 maart 2007 is het precies vijftig jaar geleden dat in Rome de Verdragen tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap en de Europese Gemeenschap voor Atoom-energie zijn gesloten. Om de viering van deze gouden Europese verjaardag van de Verdragen luister bij te zetten heeft de Eerste Kamer der Staten-Generaal besloten op vrijdag 9 maart 2007 (aanvang 10.00 uur) een conferentie te organiseren waarin niet alleen stil zal worden gestaan bij hetgeen de Europese samenwerking ons de afgelopen halve eeuw heeft opgeleverd, maar vooral ook vooruit wordt gekeken.

De debatten staan onder leiding van de heer Ben Knapen, schrijver en journalist van NRC Handelsblad. Aan de hand van stellingen discussiëren Nederlandse en Belgische studenten en Kamerleden over vier thema's:

  • Europa als waardengemeenschap;
  • De grenzen van de Unie;
  • Economie en milieu;
  • De institutionele inrichting van de Unie.

Informatie over de conferentie is te vinden via deze speciale pagina.

Bron: europapoort.eerstekamer.nl