Nicolai kondigt extra beveiliging stemcomputers aan

Wo 27 September 2006 17:45 | Frank | 2645 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Stemmachines worden in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november verzegeld. De software krijgt een extra beveiliging en wordt gecontroleerd door TNO. Dit heeft Minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing in een verklaring aan het TROS-consumentenprogramma Radar laten weten, zo meldt het ANP.

Volgens een woordvoerster van het ministerie zijn de maatregelen een gevolg van de toegenomen aandacht voor de veiligheid van computers. "Wij willen niet dat het vertrouwen van de kiezer wordt aangetast", aldus de zegsvrouw. Minister Nicolai benadrukt in zijn verklaring dat er geen reden is om aan de betrouwbaarheid van de stemmachines te twijfelen.

Volgens verkoopleider Hans van Wijk van de grootste stemmachinefabrikant Nedap, is een Amerikaans rapport de aanleiding voor de maatregelen. Van Wijk verzekert dat de achtduizend stemmachines van Nedap, 90 procent van het totale aantal apparaten, voor 22 november verzegeld zijn.

TNO zal na de sluiting van de stembureaus steekproefsgewijs trachten om eventueel misbruik van de software op te sporen, zo verklaarde Van Wijk tegenover het persbureau.

Radar meldt dat de stemcomputers van Nedap in het buitenland omstreden zijn. Zo bleek uit een Iers onderzoek dat de machines niet volkomen veilig zijn, waarna de Ierse regering besloot ze niet in te zetten bij de verkiezingen.

Initiatiefnemer Rop Gonggrijp van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl is niet onder de indruk van de extra maatregelen. "Het is absoluut onduidelijk naar aanleiding waarvan men deze maatregelen neemt. De geheime computers met geheime software zouden absoluut veilig zijn en ineens worden er allerlei extra maatregelen getroffen", zo verklaart Gonggrijp tegenover Webwereld.

"Deze maatregelen ondervangen onze kritiek dat de verkiezingen oncontroleerbaar zijn niet. Dit werkt heel aardig tegen outsiders met weinig middelen, maar niet tegen instanties met veel middelen die de uitslag echt willen beïnvloeden." Gonggrijp blijft zich dan ook verzetten tegen stemmachines in hun huidige vorm. "Mensen kunnen geen electronen zien, dus de telling is zo niet te controleren."

Bron: WebWereld