CIA: bekend geheime gevangenissen

Wo 16 November 2005 19:58 | Frank | 3158 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Amerikaanse CIA wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar wie er gelekt heeft over het bestaan van geheime gevangenissen in het buitenland.

 

Volgens de BBC zal onderzocht worden hoe het kan dat mogelijke vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen.

Vorige week berichtte de Washington Post dat inlichtingendienst CIA geheime gevangenissen runt in een aantal niet bij naam genoemde Oost-Europese landen. In die detentiecentra zouden terreurverdachten worden vastgehouden zonder enige vorm van proces.

Oorlog
De regering van president George W. Bush weigert tot dusver een officiële reactie op de beschuldiging te geven. Dinsdag ontweek minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice op een persconferentie vragen over de kwestie.

Het enige dat ze los wilde laten was dat Amerika 'een ander soort oorlog' aan het voeren is, en de plicht heeft zichzelf te verdedigen.

Volgens anonieme bronnen heeft de CIA het ministerie van Justitie gevraagd onderzoek te doen naar een lek, en de  mogelijkheid te onderzoeken of er een strafrechtelijke procedure gestart kan worden.

Ontkenning
Een aantal Oost-Europese landen, waaronder Roemenië en Polen, heeft al ontkend dat er CIA-gevangenissen op hun grondgebied staan.

Dinsdag liet het Amerikaanse ministerie van Defensie een nieuwe richtlijn uitgaan die de fysieke of mentale marteling van gevangenen verbiedt. De regel geldt voor al het militaire personeel, maar niet voor bureaus als de CIA.

Bron: Washington Post