Veertien partijen doen mee in alle kiesdistricten

Zo 15 Oktober 2006 00:14 | Frank | 2915 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Slecht nieuws voor Tamara’s Open Partij; Ruim baan voor Nederland; Solide multiculturele partij; PARTIJ voor Innovatie en Moderniteit; het Zeteltje voor Liefde, Respect en Vrijheid; Hamers Herstelt Holland Partij; XyZyX 4U2; Partij Voor De Mens & Alle overige Aardbewoners; Partij tegen Overbevolking en voor nog een tiental overige politieke partijen. Bij de Kiesraad hadden zich oorspronkelijk meer dan zeventig partijen aangemeld.

Het is deze partijen allemaal niet gelukt om voldoende handtekeningen te verzamelen om aan alle negentien kiesdistricten mee te doen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. De Kiesraad heeft dat tijdens een openbare zitting bekendgemaakt.

Deelnemende partijen
De partijen die er wel in zijn geslaagd om in alle districten op de kieslijst te kome staan, zijn: CDA, PvdA, VVD, SP, Fortuyn (de voormalige LPF), GroenLinks, D66, SGP, ChristenUNie, EénNL, Partij voor de Vrijheid (Groep Wilders), Nederland Transparant, Partij voor de Dieren en, de grote verrassing, de lijst Poortman.

Van de partijen die hun missie zagen sneuvelen bij de Kiesraad, doen er twaalf toch mee in een of meerdere districten. De toch al minieme kansen op een zetel zijn daarmee waarschijnlijk helemaal verkeken. Twee daarvan zijn overigens niet geregistreerd bij de Kiesraad, zodat onduidelijk is onder welke naam ze kunnen meedoen. Het gaat om de Islam Democraten en de Financieel Gedupeerden.

De hoofdstembureaus moeten nog beslissen over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten. Dat gebeurt vrijdag. Van de Partij voor de Vrijheid is in Tilburg een tas met papieren gestolen die ingediend moeten worden bij het hoofdstembureau daar. De kans bestaat dus dat deze partij in dit kiesdisctrict niet mag meedoen.

Lijst Poortman
De lijst Poortman is een ietwat merkwaardige vergaarbak van politici die opereren onder de naam ‘Blanco Lijst’. Lijsttrekker Huib Poortman is lid van De Groenen, en verder bestaat de lijst uit mensen van diverse pluimage. Zo zijn er mensen op terug te vinden die lid zijn van andere partijen als de Partij voor de Waarheid, Partij voor de Jongeren, Alternatieve Volks Partij en de Internet Partij Nederland.
Bron: Dit kan niet waar zijn.nl