Open-sourcesoftware uit de automaat

Vr 25 November 2005 21:56 | Frank | 2329 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Vrijdag 25 november 2005, 07:11 - In Afrika is het al een aardig succes. Grote oranje machines in het straatbeeld waaruit geen snoep of kaartjes kunnen worden gehaald maar gratis open-sourcesoftware.

De machines lijken op een oranje koelkast. Aan boord is een computer die op commando één of meer cd's brandt met open-sourcesoftware. Het apparaat staat bekend als de Freedom Toaster.

Het idee van de Freedom Toaster is in 2004 ontstaan. Inmiddels zijn alleen al in Zuid-Afrika meer dan dertig van dergelijke machines te vinden op scholen, bibliotheken, wetenschappelijke instellingen en winkels, aldus de Shuttleworth Foundation, de stichting die het project sponsort. Oprichter van de stichting is Mark Shuttleworth, onder meer bekend van de ontwikkeling van Ubuntu Linux.

De machine is te bedienen met een touchscreen en kan bijna twintig verschillende gratis open-sourceprogramma's branden, waaronder Linux, Ubuntu, Firemonger en Knoppix. Het enige dat de gebruiker moet meenemen is één of meer blanco cd's.

Doel van de Freedom Toaster is mensen te ondersteunen met het gebruik van software. Nu zijn ze daarin beperkt door hun trage internetverbinding waardoor het downloaden lang duurt.

Bron: Edwin Feldmann