Chavez: invasie VS vanuit Curacao gepland

Zo 10 September 2006 13:43 | Frank | 4027 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Venezolaanse president Hugo Chavez beweert aanwijzingen te hebben dat de VS een invasie voorbereidt, die vanuit Curacao uitgevoerd zal worden.

Venezolaanse President voorziet invasie VS vanuit Curacao

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft in een interview met de Amerikaanse TV-zender ABC op 16 september verklaard dat hij over aanwijzingen beschikt dat de VS een aanval op zijn land voorbereidt. De invasie zou onder meer plaatsvinden vanuit het eiland Curacao, onderdeel van de Nederlandse Antillen.

De VS beschikt op Curacao en Aruba over twee militaire steunpunten, zogeheten Forward Operating Locations (FOL's). De Nederlandse regering heeft in mei 2001 definitief ingestemd met de militaire instellingen van de VS, die dienst zouden moeten doen voor spionagevluchten in het kader van de bestrijding van drugstransporten vanuit Colombia. Allerlei maatschappelijke organisaties hebben toen geprotesteerd tegen de vergunning voor de militaire inrichtingen. (zie voor achtergronden: http://www.noticias.nl/fol.html )

De komplete tekst van het interview met Chavez van ABC is hier te vinden: http://abcnews.go.com/Nightline/International/story?id=1134098&page=1 

Chavez beweert dat de Amerikanen een plan voor een invasie hebben onder de titel Plan Balboa. Amerikaanse militairen zouden ter voorbereiding reeds naar Curacao zijn afgereisd. Chavez beweert van binnenuit informatie gekregen te hebben, en toonde ook documenten, en verklaarde zijn bron niet te kunnen onthullen omdat die beschermd zou moeten worden. Amerikaanse autoriteiten hebben als reactie beweerd dat de militairen daar heen waren gegaan om "uit te rusten".

De beweringen van Chavez hebben in de VS zelf en veel andere landen tot nieuwsberichten geleid. (bijvoorbeeld op CNN: http://search.cnn.com/pages/search.jsp?query=chavez 

En CBS: http://www.cbsnews.com/stories/2005/09/17/world/main856312.shtml 

Vreemd genoeg is er in Nederlandse media - voor zover bekend - geen enkele melding van gemaakt.

Al op 4 september maakte de krant Miami Herald melding van de beschuldiging vanuit Venezuela dat er voorbereidingen werden getroffen voor een invasie, waaraan ook andere Navo-landen zouden meewerken. (http://www.miami.com/mld/miamiherald/news/12557198.htm). Toen werd er nog geen melding gemaakt van een betrokkenheid van Curacao.
 (artikel is inmiddels verwijderd )

De stilte in de Nederlandse media en politieke kringen is merkwaardig. Vanuit het parlement zou op z'n minst onmiddellijk opheldering van de Nederlandse regering geëist moeten worden. Medewerking verlenen aan een invasie tegen een ander land, zeker als die een volstrekt legitieme regering bezit, is natuurlijk volstrekt ongeoorloofd en ook officieel in strijd met het verdrag waarmee de VS gebruik mag maken van die FOL's. En journalisten zouden makkelijk bij de Venezolaanse regering kunnen navragen waar de beschuldiging op gebaseerd is.

Venezuela loert al eeuwen op eilanden
Een aanval van Venezuela op de Antillen klinkt onwaarschijnlijk. Maar ondenkbaar is zo’n oorlog niet. Venezuela loert al lang op nabij gelegen benedenwindse eilanden en president Chavez investeert veel geld in wapentuig. De vergelijking dringt zich op met de Falkland-oorlog tussen Groot-Brittannië en Argentinië in 1982, waarbij de Britten hun Falkland-eilanden voor de kust van Argentinië verdedigden tegen de grijpgrage Argentijnse regering, die al vele jaren een aanspraak op de eilandengroep maakte.

„De claim van Venezuela op de benedenwindse eilanden ligt er al eeuwen,“ zegt Gert Oostindië van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden. „Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw schortte de toenmalige Venezolaanse regering de claim op. Zolang Nederland er de baas zou zijn, zou Venezuela er geen aanspraak meer op maken.“

Maar met het aantreden van de populistische president Hugo Chávez is een andere wind gaan waaien. Chávez maakt openlijk ruzie met de Verenigde Staten, heeft innige banden met communistisch Cuba en onderhoudt goede contacten met andere vijanden van de VS, zoals Libië, Syrië en Iran. Bovendien is een Nederlands Curaçao in zijn ogen een gevaar. Chávez zegt geheime documenten te hebben waaruit blijkt dat de VS vanaf dit eiland Venezuela wil binnenvallen om hem af te zetten. „In het nationalistische land zou een invasie daarom wel eens goed kunnen vallen“, zegt Oostindië. „Al zal Chávez niet zo dom zijn. Hij valt dan een EU- en NAVO-land aan.“ Als het toch op een militaire confrontatie aankomt, hoeft de bevolking op de ABC-eilanden zich geen zorgen te maken, maakte minister Kamp gisteren duidelijk. Chávez mag dan wel miljarden willen investeren in Russische en Chinese straaljagers en bommen, de marine van het land beschikt volgens Kamp over slechts één, tweedehands schip. Een aanval moet de Nederlandse krijgsmacht makkelijk kunnen pareren.

De slagkracht van het Venezolaanse leger is volgens de website. defensieforum.nl echter groter dan dat ene vaartuig. Het land heeft meerdere marineschepen en 22 F16’s. Ook zijn er enkele Mig-straaljagers besteld. Volgens een aantal kenners maakt Venezuela daarom wel degelijk kans op een militair succes. Nederland heeft eenvoudigweg niet genoeg manschappen op de bases op Aruba en Curacao om een grote aanval te pareren. En ook het permanent in ‘De West’ aanwezige marinefregat krijgt het met een grootscheepse aanval van straaljagers moeilijk.

Bron: Indymedia / De Gelderlander