Inbraak in computersysteem overheerst Zweedse campagne

Di 5 September 2006 21:41 | Frank | 2971 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Anderhalve week voor de Zweedse parlementsverkiezingen overschaduwt een inbraak in het intern computernetwerk van de regerende sociaaldemocraten de kiesstrijd. Dinsdag heeft voorlopig enkel de secretaris van de persdienst van de liberale partij de hacker-activiteiten toegegeven, waarna hij op staande voet werd ontslagen. Perswoordvoerster Niki Westerberg en enkele andere topfunctionarissen waren van de inbraak op de hoogte, maar hielden hun mond.

Verdachte liberalen
Het openbaar ministerie in Stockholm bevestigde woensdag dat tegen Westerberg en enkele andere functionarissen van de Zweedse liberale volkspartij een onderzoek loopt. Ze zouden zich gedurende enkele maanden op illegale wijze toegang hebben verschaft tot streng vertrouwelijke strategische documenten in het sociaaldemocratische intranet.

Tot de in de media genoemde verdachten behoort ook een topkandidate voor de verkiezingen van het nieuwe parlement. Partijleider Lars Leijonborg verontschuldigde zich persoonlijk bij de sociaaldemocratische voorzitter en premier Göran Persson voor "het wangedrag van een enkeling".

Winnen door misdaad
Persson verklaarde "diep geschokt" te zijn en zei dat heel de zaak hem herinnert aan een inbraak bij hem thuis. "Dit heeft onze campagne heel wat schade berokkend in een kiesstrijd die nooit eerder zo spannend was". Justitieminister Thomas Bodström meende: "Mogelijk winnen de rechtse partijen de verkiezingen omdat ze een misdaad hebben begaan".

Watergate
In de Zweedse media wordt de inbraak in de sociaaldemocratische databank vergeleken met het Watergate-schandaal in de Verenigde Staten, waarbij in 1972 bij een inbraak in het partijbureau van de Democraten in Washington een aantal belangrijke documenten werden gestolen. De onthullingen over de betrokkenheid van de Republikeinse top leidde in 1974 tot het voortijdig aftreden van de toenmalige president Richard Nixon.

Peilingen
In de peilingen leidt momenteel de "Alliantie voor Zweden", een coalitie van de liberalen, de conservatief gematigde partij, de centrumpartij en de christendemocraten voor het sociaaldemocratische regeringskamp waartoe ook de Groenen en de Linkse Partij behoren. (dpa)
Bron: HLN