Bush geeft toe aan zwart publiek dat racisme in VS bestaat

Vr 21 Juli 2006 10:19 | Frank | 4496 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
"Ik weet dat racisme nog steeds latent aanwezig is in Amerika", zei Bush. "Het is een stuk eenvoudiger een wet te veranderen dan een mensenhart. En ik weet dat veel zwarte Amerikanen mijn politieke partij wantrouwen."

Het publiek, dat de president over het geheel genomen een beleefde en gereserveerde ontvangst gaf, reageerde met een uitzinnig applaus en gejoel op die laatste zin.

"Ik vind het tragisch dat de partij van Abraham Lincoln haar historische banden met de Afro-Amerikanen heeft losgelaten", zei Bush. " Mijn partij heeft te lang de stem van de Afro-Amerikanen afgeschreven, en veel Afro-Amerikanen hebben de Republikeinse partij afgeschreven."

De laatste tien jaar ligt de steun van de zwarte Amerikanen voor de Republikeinen rond de 10 procent. Toen Bush het bij de presidentsverkiezingen van 2004 opnam tegen de Democraat John Kerry, kreeg hij van de zwarte kiezers 11 procent van de stemmen.

"Ik kom uit een gezin dat de burgerrechten hoog in het vaandel draagt" , zei Bush. "Mijn geloof zegt me dat we allemaal kinderen van God zijn, die op gelijke wijze worden geliefd en gekoesterd en die gelijkelijk aanspraak maken op de rechten die Hij ons allen geeft."

Het was voor het eerst sinds zijn presidentschap dat Bush de NAACP-bijeenkomst bijwoonde, hoewel hij de afgelopen vijf jaar steeds een uitnodiging had ontvangen. Hij wist dat hij geen gemakkelijk publiek tegenover zich zou hebben. Uit een peiling van AP-Ipsos uit juni en juli blijkt dat 86 procent van de zwarte Amerikanen de manier waarop Bush zijn ambt uitoefent, afkeurt. Van de blanke Amerikanen is dat 56 procent.

Het Witte Huis ontkende beweringen dat Bush' optreden een manier was om de trage reactie van de regering na de verwoestende orkaan Katrina, waarvan veel arme zwarte Amerikanen het slachtoffer werden, goed te maken.
Bron: Telegraaf