Bot krijgt EU achter persverklaring gericht aan Bush

Vr 15 September 2006 22:22 | Frank | 2898 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BRUSSEL - De 25 EU-landen zijn het vrijdag eens geworden over een persverklaring waarin staat dat het bestaan van de geheime CIA-gevangenissen "niet in overeenstemming" is met het internationaal recht en het humanitair oorlogsrecht.

De persverklaring kwam er op initiatief van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van de erkenning door de president Bush dat de Amerikaanse geheime dienst CIA geheime detentiecentra buiten de VS had gehad. De Tweede Kamer had er deze week bij Bot op aangedrongen dat hij zich in Brussel hard zou maken voor een veroordeling van de CIA-gevangenissen.


Bot kreeg de collega-ministers in Brussel vrijdag niet achter een officiële verklaring van de EU, maar uiteindelijk schaarden alle landen zich wel achter de persmededeling. Bot was daarmee tevreden: "Als dit geen 'statement' is, dan weet ik het ook niet meer."

Veroordeling
In de verklaring staat het woord veroordeling niet, maar ze moet volgens Bot wel als een oordeel worden gelezen: "Het bestaan van die centra is niet in overeenstemming met het internationaal recht, stellen nu alle 25 EU-landen."

Volgens Bot was het "geven en nemen" bij het debat over de CIA-gevangenissen. Een aantal voelde niets voor een gemeenschappelijke EU-verklaring. De Britten en Tsjechen wilden toegevoegd zien dat de gevangenissen "in onze visie" in strijd zijn met het recht. Maar de woorden "in onze visie" werden uiteindelijk toch geschrapt.

Duidelijk is volgens Bot dat alle EU-landen nu stellen dat het systeem van geheime detentie van terreurverdachten in geheime CIA-gevangenissen "verwerpelijk" is en dat het niet weer mag worden toegepast door de Amerikanen.
Bron: Nu.nl