Valutahuwelijk dollar en yuan onder druk

Vr 21 April 2006 11:06 | Frank | 3953 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen
Amerikanen leven op de pof. Alles bij elkaar kopen ze meer in het buitenland dan dat ze daar verkopen. Om de rekening van die spendeerdrift te betalen, lenen ze geld in het buitenland. Vooral in China. Mede daardoor groeiden China’s valutareserves vorig jaar met 15 miljard dollar per maand. Anders gezegd: China belegt fors in de dollar en heeft zodoende grote invloed op de koers van de Amerikaanse munt. En daarmee houdt de Chinese regering de sleutel in handen voor de stabiliteit van de wereldeconomie.

Want krijgt China genoeg van de dollar en verkoopt het zijn enorme dollarreserves, dan zou de Amerikaanse munt met een klap ineenstorten en de Amerikaanse economie in een diepe recessie storten. De wereldeconomie wordt dan meegesleurd.

Vorige week liet China weten dat het z’n enorme deviezen–reserves 'beter’ wil gaan gebruiken en wil 'perfectioneren’. Topman Hu Xiaolian van het bureau dat de reserves beheert, wil zijn beleggingen beter spreiden en suggereerde dat hij minder dollarbeleggingen wil. China zou dus weleens kunnen besluiten dollars te verkopen en naar alternatieve beleggingen te zoeken. Deze uitspraken bezorgden marktvolgers slapeloze nachten.
Bron: Elsevier