Microsoft haalt voor China blog van het net

Za 7 Januari 2006 10:43 | Frank | 3137 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
PEKING - Microsoft heeft op verzoek van de Chinese autoriteiten de weblog van een bekende Chinese blogger uit de lucht gehaald, nadat deze een aantal kritische berichten had geplaatst. Microsoft werkt, net als een aantal andere grote technologiebedrijven, samen met de Chinese machthebbers in de censuur van het Chinese internet.

De populaire weblog van Zhao Jing (30), die ook werkt op de onderzoeksafdeling van het bureau in Peking van The New York Times, werd 30 december afgesloten, na een discussie over het ontslag van de hoofdredacteur van de krant Peking Nieuws.

Zhao Jing ondersteunde de voor China opmerkelijke staking op de krant in die week en schreef op zijn weblog dat er meer ontslagen te verwachten waren. Eerder had hij over de relatie tussen China en Taiwan geschreven onder zijn blognaam Mr. Zhao.

Microsoft verdedigde de actie van het bedrijf. ‘Wij werken wereldwijd en we moeten er zeker van zijn dat onze diensten zowel aan internationale als aan lokale wetten en normen voldoen’, aldus manager Brooke Richardson van Microsoft. Hij zei erbij dat het voor Microsoft een ingewikkeld en lastig thema is. ‘We denken dat het beter is wel in een land te zijn met onze diensten en bepaalde beperkingen, dan er niet te zijn.’

Andere bloggers leverden wereldwijd kritiek op Microsoft, dat ze ervan beschuldigen zich te laten inzetten als ‘een agent van foute regeringen’. ‘Hoe weten we zeker dat Microsoft niet hetzelfde gaat doen in ons land als onze regering zich ergert aan een site’, schreef Rebecca MacKinnon van het internetcentrum van Harvard op haar blog.

Afgelopen zomer kreeg Microsoft kritiek toen het voor China een filter ontwierp voor woorden als ‘democratie’ en ‘mensenrechten’. Maar ook bijvoorbeeld Yahoo verschafte de Chinese autoriteiten informatie over het privé-internetadres van een journalist, die tot diens opsluiting leidde. En wie in de Chinese versie van Google Daila Lama, Taiwan of een ander gevoelig onderwerp intikt, krijgt te lezen dat er niets over te vinden is.

In China zitten wereldwijd de meeste journalisten vast (32), van wie de helft internetpublicisten, op beschuldiging van bijvoorbeeld spionage of het onthullen van staatsgeheimen. Peking is een voorstander van het gebruik van internet voor onderwijsdoeleinden en het zakenleven.

Maar de regering staat geen politieke oppositie toe op het net en houdt daar streng toezicht op. Veel kritische buitenlandse sites zijn er niet op te vragen, en ook pornosites worden geblokkeerd.

Bron: Volkskrant