Israël en VS lopen weg bij speech Iran

Di 13 Maart 2007 18:46 | Frank | 3708 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Israël en de Verenigde Staten zijn dinsdag, als kleine kinderen, weggelopen bij een toespraak van de Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki, waarin hij hen ervan beschuldigde de grootste dreiging voor het Midden-Oosten te vormen.
Op een ontwapeningsconferentie in Genève, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit 65 landen, zei Mottaki dat Israël het enige land in het Midden-Oosten is dat weigert zich aan te sluiten bij het non-proliferatieverdrag, ook al heeft premier Ehud Olmert toegegeven dat het land over kernwapens beschikt - iets wat Olmert ontkent te hebben gezegd.

Een van nucleaire wapens voorzien Israël vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid in de regio en de rest van de wereld, aldus Mottaki. Hij vindt dat de internationale gemeenschap maatregelen zou moeten treffen tegen het land. Mottaki noemde Israël niet bij naam, maar had het over 'het zionistische regime', dat volgens hem een lange lijst misdaden en wreedheden op zijn naam heeft staan, zoals bezetting, agressie, militarisme, staatsterrorisme, misdaden tegen de menselijkheid en apartheid.

De Israëlische ambassadeur Yitzhak Levanon zei de uitlatingen zo beledigend te hebben gevonden dat hij en de rest van de Israëlische delegatie zijn weggelopen, op de voet gevolgd door de Amerikaanse delegatie.

Bron: Telegraaf / Trouw / Nieuws