Anoniem meldpunt cyberpesten van start

Wo 18 Januari 2006 01:27 | Frank | 2314 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
ALKMAAR - Een op de vijf kinderen en een op de drie jongeren wordt wel eens gepest via e-mail of sms. Gepeste leerlingen kunnen sinds dinsdag anoniem melding maken van cyberpesterijen op de website www.pestenislaf.nl van stichting De Kinderconsument.

Doel van het meldpunt is volgens een beleidsmedewerker van de stichting de onzichtbare wereld van pesten op internet en via mobiele telefoons zichtbaar maken voor scholen. Een school die zich voor 225 euro abonneert krijgt toegang tot een persoonlijke website, waar meldingen van de eigen leerlingen in kaart worden gebracht.


Lespakketten

"Wij kunnen de school vervolgens helpen om het pesten aan te pakken en bieden specifieke lespakketten en ouderavonden aan", aldus de medewerkers. "Bij zeer ernstige meldingen nemen wij direct contact op met de school en begeleiden we eventuele stappen tegen de pester."

Ook leerlingen van scholen die niet zijn geabonneerd op de dienst kunnen anoniem melding maken van cyberpesterijen. Wanneer vanuit een bepaalde school veel meldingen komen, licht De Kinderconsument de schoolleiding in.

Anoniem

"Sinds december vorig jaar kunnen leerlingen op onze website hun verhaal kwijt over allerlei vormen van pesten. Daaruit kwam naar voren dat slachtoffers graag anoniem willen blijven en dat ze niet zo snel op school hun verhaal doen, waardoor de school weinig zicht heeft op de omvang van het probleem. Vooral over cyberpesten is bij scholen en ouders erg weinig bekend."

Volgens de stichting is de website niet in eerste instantie bedoeld om daders op te sporen, maar als een slachtoffer de dader of daders bij naam noemt wordt de school daar wel van op de hoogte gebracht.
Bron: nu.nl