Populariteit Bush op dieptepunt

Di 28 Februari 2006 21:23 | Frank | 2464 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - Slechts 34 procent van de Amerikanen is tevreden over het werk van de Amerikaanse president George W. Bush. Zijn populariteit bereikt daarmee een dieptepunt, zo blijkt uit een onderzoek van televisiezender CBS News. Verleden maand waren 42 procent van de ondervraagden nog tevreden over Bush.

Het vorige dieptepunt van Bush werd in oktober 2005 gemeten. De schade in New Orleans na de doortocht van de orkaan Katrina en de 2000ste dode VS-soldaat in Irak haalden Bush toen onderuit.

De Amerikanen maken zich zorgen over de goeie afloop van de oorlog in Irak. 36 procent vindt dat de zaken er goed voor staan in Irak, 62% is ronduit pessimistisch over de oorlog. In mei 2003 waren nog 72% positief over de slaagkansen van de Verenigde Staten in Irak.

Slechts 20 procent van de ondervraagden zien een bedreiging in Iran en vinden dat de VS tot militaire acties moet overgaan. 55% van de ondervraagden meent dat er een oplossing kan bereikt worden via diplomatie onderhandelingen, de rest ziet geen bedreiging in Iran.

Cheney

Het schietincident van Dick Cheney heeft niet zo'n grote impact gehad op diens populariteit. 76 procent van de ondervraagen kunnen begrip opbrengen voor het jachtongeval. CBS News denkt dat vooral de negatieve berichtgeving in de media de vice-president wat populairiteit gekost heeft, want Cheney kan nog rekenen op de steun van 18% van de ondervraagden. In januari was dat nog 23%. 66 procent van de ondervraagden vindt dat de media te veel zendtijd aan het incident hebben besteed.

De peiling werd tussen 22 tot 26 februari uitgevoerd via een telefonische enquête bij 1018 volwassenen. De foutmarge bedraagt drie procent.
Bron: Standaard.be