Het kabinet is gevallen !?

Vr 21 Juli 2006 10:32 | Frank | 4487 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Het kabinet is gevallen. Op 22 november 2006 zijn er nieuwe verkiezingen. Maar wat zijn nu de gevolgen hiervan voor de plannen van Dekker? Gaan ze nog wel door?

Inmiddels weten we dat de VVD en het CDA tot de verkiezingen door regeren als rompkabinet. In deze situatie is het kabinet afhankelijk van de steun van de Tweede Kamer, maar mag ze meer doen dan rustig afwachten. Ze kan wel bijvoorbeeld de miljoenennota (begroting 2007) voorstellen. Dat zou dan met steun van bijvoorbeeld de LPF moeten zijn. Een minderheidskabinet bestaat dus niet uit een meerderheid van partijen, maar mag wel rekenen op de steun van een vaste meerderheid in de Tweede Kamer.

Plannen van Dekker?
Wat betreft het huurbeleid is er natuurlijk al veel discussie geweest. Sterker nog, de betaalbaarheidsheffing is al door de Tweede Kamer goedgekeurd en ligt nu nog bij de eerste kamer. Minister Dekker heeft recent de wetsteksten voor de wijziging van het huurbeleid bij de Tweede Kamer ingediend. Dat moet de Tweede kamer nog wel bespreken. Geheel niet besproken is de rol van corporaties en daarvan is ook nog geen wetswijziging gezien. Kortom, veel politiek gevoelige discussies zijn al gevoerd, maar nog niet alle.

De Tweede Kamer is tot en met 28 augustus met reces. In de derde week van september zal het dan verder gaan over de miljoenennota en dan is er weinig tijd voor andere zaken. In alle gevallen is de tijd om alle plannen van Dekker door te voeren wel erg kort aan het worden. Het is zeer de vraag of bijvoorbeeld de invoering van de WOZ in het Woningwaarderingstelsel (WWS) door kan gaan.

Anders geformuleerd: Een mooiere voorzet kan je bijna niet krijgen, maar hij moet nog wel binnengekopt worden. De steun van de LPF wordt belangrijker (info@maxhermans.nl). Tevens is het regeerakkoord niet meer van toepassing. Het CDA heeft dus vrijere handen en kan wellicht besluiten dit punt toch maar niet tot verkiezingsitem te maken. D66 heeft weinig belang bij veel verdere activiteit van dit kabinet en zal dus niet zo snel instemmen met meer nieuwe wetgeving. De standpunten van de linkse oppositie mogen duidelijk zijn. Iedereen die gruwelt van het huurbeleid zoals Dekker dat gebakken heeft, moet er nu voor zorgen dat de politieke gevoeligheid weer maximaal wordt. Actievoeren, brieven schrijven en emails sturen dus.

Bastiaan van Perlo, comité Stop Dekker
Bron: Stopdekker