Het einde van de batterij, micro-engines de nieuwe mobiele energiebron

Ma 28 November 2005 12:22 | Frank | 4339 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De vervanger van de batterij, de micro-engine, komt eraan. The Register bericht over een opkomend alternatief voor de conventionele batterij: "micro-engines". Deze micromotors werken op kleine hoeveelheden fossiele brandstof en kunnen ondanks hun afmetingen van enkele millimeters zo'n 300 keer meer energie afgeven dan een conventionele batterij.

Eigenlijk zijn batterijen een erg inefficiënte manier om energie op te slaan. Voor het produceren van een batterij is een slordige 2000 keer zoveel energie nodig als ie zelf aan energie kan leveren. Een meer efficiënte energiebron kan dus een einde maken aan lompe en zware PDA's, GSM's, laptops, MP3-spelers en andere draagbare apparaten.

Micro-engine -  

De aan de universiteit van Birmingham ontwikkelde motortjes zijn gemaakt van het hittebestendige siliciumcarbide of keramiek. De micro-engines kunnen gebruikt worden om accu's in draagbare apparaten binnen een mum van een tijd op te laden, of nog beter: als enige stroombron te dienen. Zo wordt een inefficiënte tussenstap, het produceren en opladen van een batterij of accu, overgeslagen. Een klein brandstofreservoirtje moet genoeg zijn voor dagen of zelfs weken draadloos plezier. 

En nu nog zorgen dat de micro-engine waterstof als brandstof kan gebruiken.

Bron: Tweakers