Liefdespolitie patrouilleert

Vr 16 December 2005 12:24 | Frank | 3040 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Kan kunst de liefde in de stad bevorderen? Performancekunstenaars onderzoeken het morgen op en rond het Leidseplein. 's Middags wordt daar gepatrouilleerd door de Liefdespolitie.

Net als de echte politie zullen de leden van de Liefdespolitie blauwe uniformen dragen. ''Omdat een blauw uniform nu eenmaal autoriteit uitstraalt,'' zegt Liza Kemman, een van de initiatiefnemers van het project 'Liefde in de Stad'. ''Maar terwijl de echte politie vooral dingen verbiedt, heeft de liefdespolitie juist een stimulerende taak. De Liefdespolitie wil de liefde in de stad bevorderen.''

Kemmink ziet veel mogelijkheden voor de twee liefdesagenten,

de performancekunstenaars Klaar van der Lippe en Bart Stuart: ''Als ze iemand alleen op een bankje zien zitten, kunnen ze een praatje met hem of haar maken. En als ze mensen duidelijk van elkaar zien houden, kunnen ze ze daarin bevestigen en zeggen: 'Goed zo, ga zo door!'''

Het project 'Liefde in de Stad', dat verbonden is aan Paradiso, is een initiatief van Liza Kemman en drie andere vrouwen. Vorig jaar openden zij 'het zoenseizoen' met onder meer 'een kuscollege' door een zoendeskundige en lieten zij Mustafa Stitou sms-liefdesgedichten schrijven.

Voor de activiteiten die morgen op en rond het Leidseplein worden georganiseerd, werkt 'Liefde in de Stad' samen met kunstenaars die werden voorgedragen door de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (Skor).

Een van die kunstenaars is de Finse Pilvi Takala, die voor haar performance Event in tram samenwerkt met acteurs. Liza Kemman wil er niet meer over loslaten dan wat er in een persbericht over wordt gemeld: 'Een onverwachte gebeurtenis in de tram betrekt de reizigers in het leven van een smoorverliefde jongeman. Wie blijft koud voor zijn charmes?' En dan is er nog de bijdrage van de kunstenares Mariëlle Videler, voor wie de liefde onvermijdelijk is verbonden met geur. Zij zal het Leidseplein laten ruiken naar wierook. Liefdeswierook wel te verstaan, bedoeld 'om associaties en gevoelens van liefde te activeren'.

Een groep ex-prostituees maakt daarom na een korte kerkdienst in de Vredeskerk met wierookvaten een rondgang over het plein.

Vanwaar die ex-prostituees? Liza Kemman: ''Omdat die alles weten van de liefde en vooral de leegte van de liefde.'' Dat het morgen de 3rd International day to end violence against sex workers is, komt natuurlijk ook goed uit.
Bron: Het Parool