De Roy gesommeerd banden Beatrix af te staan

Di 28 Februari 2006 10:54 | Frank | 5222 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
HILVERSUM - De advocaat van prinses Margarita, G. Kemper, heeft Edwin de Roy van Zuydewijn per brief gesommeerd geluidsbanden van een gesprek met koningin Beatrix direct af te staan en niets daaruit openbaar te maken. Dat zei De Roy van Zuydewijn maandagavond in het televisieprogramma Barend en Van Dorp.


Het zou gaan om geluidsbanden van een gesprek tussen Margarita en de koningin op 19 januari 2002 over het huwelijk van Margarita. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft Kemper gedreigd met een kort geding achter gesloten deuren als de ex-geliefde van Margarita de banden of de betreffende brief in de openbaarheid brengt.

De Roy van Zuydewijn meent dat de uitspraken van de koningin op de tapes een „groot maatschappelijk belang” dienen, en publiceert daarom de teksten en de brief van Kemper op internet. Ook wil hij ze gebruiken in een boek.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt dat Margarita haar advocaat heeft ingeschakeld om de geluidsbanden terug te krijgen. Ook is de koningin volgens de RVD op de hoogte van de kwestie. De voorlichtingsdienst wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Op de sinds maandagavond op internet te vinden website www.hypocrietofniet.nl (deze is iniddels niet meer bereikbaar) heeft De Roy van Zuydewijn de brief van Kemper, gedateerd op 14 februari, gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het gaat om in het geheim gemaakte opnamen, die Margarita en haar man eerder aan verslaggevers van tijdschrift HP/De Tijd lieten horen. „Openbaarmaking van het gesprek tussen Margarita en haar tante is een inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer en die van haar gesprekspartner en om die reden onrechtmatig”, aldus Kemper in de brief.

Volgens De Roy van Zuydewijn kan hij echter niet om het maatschappelijk belang van de banden heen. „Als een staatshoofd zich uitlaat zoals op die banden, moet Nederland daar kennis van kunnen nemen.”

Kemper wilde maandagavond nog niet uitgebreid ingaan op de brief. Wel gaf hij aan dat zijn cliënt publicatie van het gesprek tegen wil houden om haar privacy te beschermen. „Ook heeft zij oprechte spijt van het stiekem opnemen van het gesprek met haar tante en dat zij het in haar gestelde vertrouwen niet wil beschamen.”

De advocaat van De Roy van Zuydewijn wilde maandagavond niet reageren.
Bron: Telegraaf (e.a.)