Energierekening consumenten lager

Wo 6 September 2006 20:20 | Frank | 2883 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De kosten voor het transport van elektriciteit gaan voor consumenten de komende drie jaar omlaag, met in totaal achttien euro. Dat meldt de Nederlande Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag.

Omdat het elektriciteitsnetwerk in Nederland uit regionale netbeheerders bestaat die elk monopolist zijn, bepaalt kartelwaakhond NMa de tarieven die ze voor het transport van stroom in rekening mogen brengen. Ook houdt de NMa de kwaliteit van de netwerken in de gaten. Zouden de bedrijven de vrije hand krijgen, dan kunnen de kosten van het transport door het ontbreken van concurrentie stijgen.

In de periode van 2007 tot en met 2009 moeten de netbeheerders 130 miljoen euro besparen, wat per huishouden achttien euro scheelt. Sinds de start van de regulering van de energiemarkt in 2001 is volgens de NMa door de netbeheerders 1,1 miljard euro bespaard.

Er is ook nog een landelijk elektriciteitsnet, dat wordt beheerd door TenneT. Deze netbeheerder verzorgt het transport van stroom voor grote bedrijven. De regionale netbeheerders zorgen dat de elektriciteit haar weg vindt naar kleine bedrijven en consumenten. TenneT moet de komende vier jaar van de NMa zestien miljoen euro besparen. Sinds de regulering van de markt bestaat de prijs van energie uit de kosten voor het transport en de kosten voor de levering.
Bron: Nieuws.nl