Tweede kerncentrale afhankelijk van uw stem!!! (video)

Wo 27 September 2006 01:39 | Frank | 3098 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het kabinet maakt op de valreep de weg vrij voor een tweede kerncentrale in Nederland. Dat blijkt uit een geheime notitie van milieustaatssecretaris Van Geel, die in handen is van RTL Nieuws.

Locaties
Nederland heeft nu één kerncentrale, in Borssele. Staatssecretaris Van Geel van Milieu noemt vier locaties waar de nieuwe centrale mogelijk is. Delfzijl, IJmuiden, de Maasvlakte en naast de huidige centrale in Borssele. Deze laatste optie maakt de grootste kans, omdat er daar al eentje staat en de gemeente geen bezwaar heeft tegen een tweede centrale.

PvdA is tegen
Twee energiebedrijven, Essent en Delta, zijn volgens Van Geel bereid het project te betalen. De nu nog geheime brief gaat eind deze week naar de Tweede Kamer. VVD en CDA lijken vóór, maar de PvdA is faliekant tegenstander. "De Partij van de Arbeid zal er alles aan doen om de plannen te torpederen", zegt PvdA-Kamerlid Samson in RTL Nieuws. Volgens de partij is kernenergie overbodig en achterhaald.

Hard nodig
Volgens Van Geel is meer kernenergie juist hard nodig. De kerncentrale in Borssele levert volgens hem te weinig stroom om te voorzien in de energiebehoefte. Dat is ook de reden waarom het kabinet eerder al de voorgenomen sluiting van Borssele ongedaan maakte.

Eisen
Het kabinet stelt wel een aantal eisen aan de nieuwe centrale. Net als in Finland zal de centrale in ons land beschermd moeten worden met vier meter dik beton. Daarmee moet worden voorkomen dat terroristen de centrale kunnen beschadigen. Ook moet daarmee een ramp zoals in 1986 in Tsjernobyl worden voorkomen.

2016
Van Geel hoopt dat de nieuwe centrale er staat in 2016. Maar de verkiezingen kunnen roet in het eten gooien. Alleen als CDA en VVD de meerderheid krijgen, kunnen de plannen van Van Geel gerealiseerd worden. Maar als de PvdA weer gaat regeren, liggen de kaarten anders. Want het is uitgesloten dat de PvdA instemt met een tweede kerncentrale.

Wat vindt u van de komst van een nieuwe kerncentrale?

Hier het nieuws van RTL

Bron: RTL

Reacties

  Veel verzet tegen plan kerncentrale

  Wo 27 September 2006 10:28 | Frank |

  Er is veel verzet tegen het plan van het kabinet om een nieuwe kerncentrale te bouwen.

  Opheldering
  GroenLinks zal vandaag in de Algemene Beschouwingen premier Balkenende om opheldering vragen. Want de premier beloofde tot aan de verkiezingen geen ingrijpende besluiten meer te nemen. Het plan lekte uit toen RTL Nieuws een geheime notitie over de tweede centrale naar buiten bracht.

  Vier locaties
  Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft de notitie opgesteld. Hij geeft vier locaties voor de centrale aan, die grotendeels zal worden betaald door de energiebedrijven Essent en Delta.