Ook Skype ontsnapt niet aan Chinese censuur

Do 20 April 2006 10:31 | Frank | 2784 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Donderdag 20 april 2006, 08:07 - Skype heeft voor de Chinese versie van zijn beldienst een filter moeten installeren. Sms-berichten met woorden als 'Falun Gong' en 'Dalai Lama' worden tegengehouden.

Dat geeft Skype-oprichter Niklas Zennström toe in een interview met de Financial Times. Volgens Zennström heeft Tom Online, het bedrijf waarmee Skype in China samenwerkt, weinig keus. "Iedereen doet dat in die markt", aldus Zennström, die eerder aan de wieg stond van het p2p-programma Kazaa. "Dat zijn de regels."

"Misschien vind ik de wet- en regelgeving in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of de Verenigde Staten ook niet leuk, maar als ik besluit om daar zaken te doen, kies ik ervoor om me aan die wet- en regelgeving te houden", meent Zennström. "China is wat dat betreft niet anders."

Zennström benadrukt dat gebruikers van Skype niet in de problemen komen door het censureren van sms-berichten. "Het is zeker dat wij op geen enkel manier de privacy of veiligheid van één van onze gebruikers in gevaar brengen", aldus Zennström.

Yahoo heeft veel kritiek gekregen, omdat het internetbedrijf de Chinese autoriteiten informatie zou hebben verstrekt die leidde tot de arrestatie van twee dissidenten.